Home / Vijesti / Svijet / Apel izliječenima od virusa korona da doniraju krv

Apel izliječenima od virusa korona da doniraju krv

Kineski zdravstveni zvaničnici pozvali su danas pacijente koji su se oporavili od novog virusa korona da doniraju krv jer njihova plazma može da pomogne kritično bolesnim osobama.

Farmaceutske kompanije utrkuju se da naprave vakcinu i lijek za novi virus, koji je do sada odnio više od 1.700 života i zarazio preko 70.500 ljudi širom Kine.

Plazma od pacijenata koji su se oporavili od oboljenja Kovid-19 sadrži antitijela koja mogu da ublaže dejstvo virusa kod kritično bolesnih ljudi, rekao je danas zvaničnik kineske Nacionalne komisije za zdravstvo, prenio je AFP.

Jedanaest pacijenata u Vuhanu, epicentru bolesti, primilo je plazmu kroz infuziju prošle sedmice, rekla je Sun Janrong iz Biološog centra Ministarstva za nauku i tehnologiju.

“Jedan od tih pacijenata je već otpušten iz bolnice, jedan može da ustane iz kreveta i hoda, a i svi ostali se oporavljaju”, rekla je ona.

Poziv je upućen nakon što je kineski državni proizvođač lijekova objavio da su bili uspješni prvi testovi u Prvoj narodnoj bolnici u Vuhanu.

Stručnjaci iz kineske Nacionalne biotek grupe saopštili su da se zdravstveno stanje teško oboljelih popravilo u roku od 24 časa poslije primanja krvne plazme.

Davaoci krvi biće testirani da bi se osiguralo da nisu nosioci virusa.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)