Home / Vijesti / BiH / IZNENADNI PREOKRET ,ČOVIĆ POD PRITISKOM NAPUŠTA DODIKA I DEBLOKADU INSTITUCIJA BIH

IZNENADNI PREOKRET ,ČOVIĆ POD PRITISKOM NAPUŠTA DODIKA I DEBLOKADU INSTITUCIJA BIH

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u BiH, pozvao je u subotu na prekid blokade institucija koju provode partiie iz RS-a zbog “sporne” presude Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljišti.

Takav stav HNS-a, politički analitičari tumače kao znak prvog ozbiljnijeg razmimoilažanja “strateških patnera” Dodika i Čovića.

„Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, sigurnost i samoodrživost BiH“, stoji u priopćenju HNS-a nakon što su srpske stranke odlučile posve blokirati rad državnih institucija. Tome je prethodila odluka Ustavnoga suda BiH koji je poništio nadležnosti Republike Srpske nad javnim poljoprivrednim zemljištem proglašavajući ga državnim.

No, HNS je istovremeno podržao Dodika u zahtjevu da se iz Ustavnog suda BiH eliminiraju strane sudije što bi se izvelo usvajanjem novog Zakona u Parlamentu BiH, a čemu se listom protive bošnjački zastupnici iz praktično svih parlamentarnih partija.

Iz HNS-a BiH smatraju kako je potreban odlazak sudija stranaca iz Ustavnog suda BiH na čemu HDZ i SNSD insistiraju već nekoliko godina unazad.

„Vrijeme je da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce“, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Pri tome su istaknuli kako je u zemlji potrebno provesti i brojne druge reforme, ponajprije izmjene Izbornog zakona kako bi se garantirala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Stav HNS-a skoro je identičan stavu tzv. Kvinte. Naime, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini dali su zajedničku izjavu o dešavanjima nakon odluke stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u odlučivanju na nivou Bosne i Hercegovine.

“Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona. Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide”, rečeno je u izjavi.

“Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati, jer prečesto to nije bio slučaj”, naglašeno je u izjavi.

Takođe je dodato da rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje i Priebeov izvještaj.

“Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, je najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija”, rečeno je na kraju izjave ambasadora Kvinte i Delegacije EU.

(Sl.B./PD.ba)

Komentari

komentari

Check Also

Šta je “pametni karantin” koji uvodi Češka?

U Češkoj je počelo testiranje tzv. pametnog karantina – praćenje ljudi preko korišćenja telefona i …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)