Home / Ličnosti / Senat odlučio: Ništa od opoziva, Donald Tramp ostaje predsjednik

Senat odlučio: Ništa od opoziva, Donald Tramp ostaje predsjednik

Republikanska većina odbija zahtjev.

Američki Senat glasao je danas o opozivu predsjednika Donalda Trampa (Trump). Kao što se i očekivalo Senat koji je pod kontrolom Republikanaca, odbio je sve optužbe, što znači da će Donald Tramp ostati predsjednik SAD.

U prvoj optužnici koja je Trampa teretila za zloupotrebu položaja Senat ga je oslobodio. Da je zloupotrijebio položaj glasalo je 42 senatora, a da nije glasalo je 52 senatora.

U drugom članku impičmenta koji je odobrio Zastupnički dom, Senat je glasao o drugoj optužbi, a to je Donald Tramp opstruirao Kongres odbijanjem saradnje u vezi s istragom.

U drugom članku optužnica protiv Trampa je odbijena većinskom voljom republikanaca, koji kontroliraju Senat. Da je kriv glasalo je ukupno 47 senatora, a da je nevin glasalo je 53.

Tramp se optuživao da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o mogućem protukandidatu iz Demokratske stranke Džou Bajdenu (Joe Biden), kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

S druge strane, Tramp bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u novembru, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina.

Ranije je istaknuti republikanski senator Mit Romni (Mitt Romney) najavio da će glasati za osudu predsjednika Donalda Trampa (Trump) zbog jednog člana zloupotrebe položaja.

– Ono što je (predsjednik) učinio nije savršeno. Bio je to grub napad na naša izborna prava, našu sigurnost izbora i naše temeljne vrijednosti – rekao je Romni.

Ovo je bio treći put da je američki predsjednik prolazio suđenje o opozivu, prije Trampa to su prošli Endrju Džonson (Andrew Johnson) 1868. i Bil Klinton (Bill Clinton) 1999. godine.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)