Home / Vijesti / BiH / Podržane izmjene zakona o finansiranju institucija BiH

Podržane izmjene zakona o finansiranju institucija BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Ovim zakonskim prijedlogom uvodi se inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju, nepravilnosti u radu institucija BiH, uključujući i nesprovođenje finansijskih propisa.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu koji je utvrdio Savjet ministara, a kojim se oblast patentnopravne zaštite u BiH usklađuje sa aktuelnom pravnom tekovinom EU i ispunjava obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH koji je takođe razmatran u prvom čitanju.

Predloženim zakonom, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara, usklađuje se radnopravni status službenika Sudske policije BiH sa ostalim policijskim službenicima BiH.

Istovremeno se određuju nadležnosti, odnosno preciziraju poslovi i zadaci Sudske policije BiH, kao i njena ovlaštenja u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čiji je predlagač poslanik DF-a Zlatan Begić, nije usvojen u prvom čitanju, dok je podršku poslanika dobio prijedlog grupe poslanika da po skraćenoj proceduri bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, koji je predložio samostalni poslanik Damir Arnaut, a kojim se pooštrava režim izdavanja pasoša, odnosno oduzimanje pasoša licima koja ne izmiruju alimentaciju.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je predložio Arnaut, vraćen je na razmatranje Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma.

Ovim zakonskim prijedlogom predviđaju se olakšice za izdavanje potrebnih dokumenata za lica koja konkurišu za posao u institucijama BiH.

Predstavnički dom usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koji je predložio Savjet ministara.

Izmjene i dopune se odnose na neophodno usklađivanje sistema državne pomoći sa obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratifikovala BiH, a posebno sa obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)