Home / EU / Kako dati otkaz u Njemačkoj
Kompletna procedura zapošljavanja u Njemačkoj

Kako dati otkaz u Njemačkoj

Potaknut nedavnim otkrićem i odlukom da mijenjam posao (tko nije čitao, pročitaj ovdje: 15 dana s posla na posao), prilično kratkoročno sam odlučio dati otkaz na poslu. U međuvremenu je se čak i poklopilo sa sam našao posao iz snova, o čemu ću svakako pisati kasnije, ali upravo zbog toga morao sam ruk-cuk dati otkaz.

Kako dati otkaz je definirano zakonom i Vašim ugovorom, te postoje detalji na koje morate obratiti pozornost ako želite optimalno dati otkaz – odraditi otkazni rok – te se pravovremeno pojaviti na novome poslu bez da gubite novac i da se morate prijavljivati na Arbeitsamt.

Na što treba paziti kada dajete otkaz u Njemačkoj?

Kao prvo, razmislite je li zaista želite dati otkaz.

Kada date otkaz, nema povratka. Napuštate taj posao, ili ostajete na njemu uz prilično gorak okus u ustima. Jeste li sasvim sigurni u to? Jeste li već osigurali drugi posao (potpisali ugovor), ili ste svjesni da ćete za vrijeme nezaposlenosti imati manja primanja?

Jeste li ispitali sve alternative u sadašnjoj firmi? Ako želite veću plaću, drugu poziciju i sl., jeste li već pričali sa šefom o tome? Možda postoji način da izbjegnete napuštanje firme, ako to stvarno ne želite.

Ako da, na ove stvari morate obratiti pozornost prilikom davanja otkaza:

  • Otkazni rok (Kündigungsfrist)
  • Komunikacija otkaza
  • Otkazno pismo (Kündigungsschreiben)
  • Godišnji odmor (Urlaub)
  • Pismo preporuke (Zeugniss)

Otkazni rok u Njemačkoj

Prije nego date otkaz, pogledajte u Vaš ugovor o radu (ovdje pročitajte kako izgleda ugovor o radu u Njemačkoj). Tu piše točno koliko još morate raditi u slučaju da date, ili dobijete otkaz. Najčešća varijanta je 4 Wochen zum Monatsende (4 tjedna od kraja mjeseca). To znači da, ako na novom poslu počinjete npr. 1.2.2020, morate pismeno dati otkaz najkasnije do. 3.1.2020. da bi odradili 28 dana (4 tjedna) otkaznog roka. Ako date otkaz npr. 9.1.2020, 4 tjedna se broje od kraja tog mjeseca. Znači da 4 tjedna vrijede tek od 2. mjeseca i slobodni ste najranije 28.2.2020.

Postoje i varijante sa punim mjesecom, sa 3 mjeseca, stoga pogledajte i isplanirajte da ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

Ako ste u probnom roku (prvih 6 mjeseci) otkazni rok je samo 2 tjedna.

Ugovor možete raskinuti i bez otkaznog roka (odmah) ali samo ako ste doživjeli teško kršenje ugovora o radu.

Komunikacija otkaza

Jednostavno poslati otkaz ne ide nikako. Kada ste sigurni u svoju odluku pričajte sa šefom i obavijestite ga o tome. Ne morate se pravdati, ali pokušajte objasniti svoje stajalište da Vas razumije. Nemojte zapaliti sve mostove iza sebe nego budite cool (koda ja znam išta o tome).

Kad već razgovarate, ne bi bilo loše da imate spremno…

Otkazno pismo

Je samo formalitet kojim zapečatite svoju odluku. Otkazno pismo mora sadržavati:

  • Vašu adresu
  • naziv i adresu firme
  • rečenicu “dajem otkaz”
  • otkazni rok (do kada još radiš, sukladno ugovoru)
  • Vaš potpis

Postoje milijuni besplatnih primjeraka na internetu koje samo popunite. Evo jedan:

https://karrierebibel.de/kundigungsschreiben-muster/

Sigurno je sigurno, neka Vam u firmi odmah potpišu i stave datum na otkazno pismo. Ne želite poslije rasprave tipa “nije bio 3.1., nego 4.1.”.

Godišnji odmor

Kada date otkaz u Njemačkoj, najčešće Vam ubroje ostatak godišnjeg u otkazni rok. Ako Vam određeni slobodni dani trebaju i ne želite ništa prepustiti slučaju, jednostavno pitajte godišnji za te dane prije nego date otkaz. Ako je odmor odobren, ne mogu Vam to poremetiti (ja sam uzeo odmor za Božić i tek onda dao otkaz). Postoje varijante i gdje Vam godišnji isplate dodatno, ali su mnogo rjeđe.

Zeugnis

Pismo preporuke, uvjerenje ili kako već to prevodili, je potvrda bivšeg poslodavca da ste bili uredan i dobar zaposlenik. Po zakonu, imate pravo na to. Jednostavno spomenite to u otkaznom pismu i poslodavac je dužan napisati pismo za Vas.

Bez obzira na koji način napustili firmu, nemojte biti emotivni nego otiđite sa stilom. Bolje je ostati u dobrim odnosima, a to će se odraziti i na pismo preporuke koje ćete dobiti.

To su najvažnije stvari, i kritične točke na koje trebate obratiti pozornost. Pazite da sve bude po P.S.-u i uredno iskomunicirajte svoju odluku i želje.

I nemojte se bojati, to je sasvim normalan dio svake karijere i mali korak u nešto novo, vjerojatno bolje. /Derneuesvabo/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)