Home / EU / Njemačka odbacila sankcije SAD

Njemačka odbacila sankcije SAD

Njemačka odbacuje pokušaje stranih uticaja na njemačku energetsku politiku – o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Hajko Mas.

Mas je tako reagovao na sankcije koje je Vašington najavio u vezi s gasovodom Sjeverni tok 2, koji grade Njemačka i Rusija.

“O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo mešanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom”, naglasio je u saopštenju.

Nešto ranije je Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama se nalazi “suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima”, prenio je Sputnjik. Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Ovaj dokument predat je američkom predsjedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

Projekat Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Sjevernog toka.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)