Home / Vijesti / Svijet / Turska pruža otpor odbrambenom planu NATO za Baltik i Poljsku

Turska pruža otpor odbrambenom planu NATO za Baltik i Poljsku

Ankara će pružiti otpor naporima saveznika iz NATO koji pokušavaju da je uvjere da podrži odbrambeni plan Alijanse za Baltik i Poljsku sve dok ne budu ispunjeni zahtjevi o planu za odbranu Turske, rekao je turski diplomatski izvor.

Agencija “Reuters” u srijedu je javila da Turska odbija da podrži plan za Baltik i Poljsku sve dok ne dobije dodatnu političku podršku za svoju borbu protiv kurdske milicije Jedinice narodne odbrane na sjeveru Sirije.

Turska želi da NATO zvanično proglasi tu miliciju za teroriste i negoduje jer su saveznici ovoj miliciji dali podršku.

Turski diplomatski izvor ističe da se NATO saglasio ove godine da će podržati plan Alijanse za odbranu Turske, uključujući i mogućnost napada sa juga, gdje je granica sa Sirijom.

Isti izvor navodi da plan obuhvata i priznanje da Jedinice narodne odbrane predstavljaju terorističku prijetnju po Tursku, ali je Vašington kasnije povukao svoju podršku, a i druge zemlje su protiv.

“Tako da sve dok naš odbrambeni plan ne bude objavljen, neće to biti slučaj ni sa planom za Baltik i Poljsku. Oni koju traže da se objavi plan za Baltik moraju da iskažu istu volju i za našu odbranu”, dodaje izvor.

Analitičari navode da sedmicu pred NATO samit u Londonu predstavnici Alijanse pokušavaju da dobiju zvanično odobrenje od svih članica za vojni plan za odbranu Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije u slučaju napada Rusije.

Početak turske ofanzive na sjeveroistok Sirije prošlog mjeseca naišao je na osudu saveznika iz NATO-a koji strahuju da bi to moglo da oteža borbu protiv “Islamske države”. Turska odbacuje ove zabrinutosti i navodi da će nastaviti borbu sa svim teroristima u regionu, uključujući i kurdsku miliciju./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Dvoboj Liverpoola i Atletico Madrida uzrokovao 41 smrt

Analiza podataka britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) otkrila je da je uzvratna utakmica osmine finala …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)