Home / EU / Oštra kritika Merkelove Makronu: Smučilo mi se da skupljam krhotine

Oštra kritika Merkelove Makronu: Smučilo mi se da skupljam krhotine

Odnos francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, njemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu, navodi Njujork tajms.

“Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lijepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sjednemo i popijemo šolju čaja”, rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel. Makron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnjevne reakcije u savezu, prenosi Blic.

U intervjuu Ekonomistu francuski predsjednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživeo moždanu smrt, da bi Merkel odmah poslije toga odbacila njegove tvrdnje kao pretjerane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, iako su obje zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Sjeverna Makedonija je na zahtjev susjedne Grčke čak promijenila ime, podsjeća Njujork tajms.

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

Njemačka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi Njujork tajms, podsjećajući da je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u srijedu na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Јens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomjesti “nedostatak političke diskusije u savezu”./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Merkelova poziva na globalnu borbu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu protiv pandemije virusa …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)