Home / Vijesti / BiH / Jak zemljotres pogodio centralno područje BiH, treslo se u svim krajevima države

Jak zemljotres pogodio centralno područje BiH, treslo se u svim krajevima države

Zemljotres jačine 5,1 stepeni po Richteru, kako je prvobitno zabilježio Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), potresao je centralno područje BiH, a osjetio se i u svim krajevima države.

Pomjeranje tla je registrovano u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije, 14 kilometara od Turbeta, nadomak Travnika odnosno u centralnoj BiH.

Prema dojavama s terena posebno se osjetio na području Turbeta, Travnika, Gornjeg i Donjeg Vakufa, na području Vlašića, zatim u Banjoj Luci, Tesliću, Zenici, Vitezu. Također, treslo se i u Sarajevu. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda FBiH, magnituda potresa iznosila je 5,1 stepeni.

Najkritičnije je bilo u Turbetu i okolini gdje su se tresli stanovi. Građani u Novom Travniku poručili su da su osjetili podrhtavanje tla koje je trajalo pet sekundi, a u u stanovima u Vitezu također se treslo

“Prvih pet sekundi zatresao mi se krevet, TV, ali i ostatak namještaja. Poprilično jak zemljotres, nije nimalo ugodan osjećaj”, kazao je jedan građanin Viteza.

Zemljotres se desio na dubini od pet kilometara. Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu u proteklom periodu.

EMSC je kasnije, nakon detaljnijeg proračuna, objavio da je jačina zemljotresa iznosila 4,8 stepeni po Richteru.

Posljednji zemljotres ove jačine zabilježen je u 2012. godini u Zenici, a tada je iznosio 4,9 stepeni po Richteru nakon čega je uslijedila serija od desetak manjih potresa.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)