Home / After Work / DOBRO JE ZNATI: Ovo su ‘posebni’ dani u Njemačkoj kada možete biti slobodni

DOBRO JE ZNATI: Ovo su ‘posebni’ dani u Njemačkoj kada možete biti slobodni

Svi zaposleni s punim radnim vremenom u Njemačkoj koji rade cijeli tjedan imaju pravo na najmanje 20 plaćenih dana odmora po zakonu. To je međutim minimalni broj, jer mnoge tvrtke nude između 25 i 30 dana godišnje – ili čak i više.

No, što je s danima koji nisu za odmor, nego se radi o nečemu što treba učiniti u uobičajenom radnom vremenu, poput selidbe ili brige o djetetu kada se razboli? A što je s velikim životnim događajima, poput vjenčanja ili vjerskih obreda?

Imamo dobre vijesti za vas: one se mogu kvalificirati za plaćeni rad izvan uobičajenog dodatka za godišnji odmor – uz nekoliko iznimaka. Evo što ispunjava uvjete za tzv. Sonderurlaub ili poseban odmor.

Selidba

Dok vam s jedne strane može biti uzbudljivo,, useljenje u novu kuću može biti i nezgodno. Za pakiranje svih stvari treba vremena koje mnogi od onih koji rade jednostavno nemaju.

Zato možete odahnuti jer se premještanje kvalificira za slobodni plaćeni radni dan pod dva osnovna uvjeta: premještate se za posao – na primjer, premještate se na drugo mjesto – a premještaj se treba obaviti radnim danom ili tijekom radnog vremena, na primjer, jer morate izići iz svog doma do kraja mjeseca.

U tom smislu, Njemačka je snažno sindikalna zemlja i svaka unija ima svoja posebna pravila i iznimke od općeg zakona. Na primjer, sindikat IG Metall svojim zaposlenicima odobrava radni dan slobodnim danom, bez obzira jesu li se preselili iz radnih razloga ili ne.

Zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati slobodan dan od posla, čak i ako samo prenose svoje stvari u susjedstvo.

U nekim slučajevima kada selidba zahtijeva veliku udaljenost i trud, može se opravdano očekivati da vam poslodavac odobri nekoliko slobodnih dana.

Vjenčanja

Imate zakazano vjenčanje u srijedu popodne? Možda ćete se više založiti za to kad shvatite da to znači slobodan dan. Isto vrijedi i za građanske sindikate.

U nekim slučajevima za taj čin, slobodni dani se mogu odobriti na najviše tri dana, u slučaju da želite izdvojiti više vremena nakon tipične nedjeljne proslave. Ipak plaćeno odmaranje obično nije duže od jednog dana.

Posebne obljetnice

Koji je bolji način za proslavu godišnjice rada od neradnog? To je barem filozofija većine poslodavaca u javnom sektoru koji će odobriti slobodan dan za 25. i 40. godišnjicu rada provedenog na poslu.

Isto se odnosi i na proslavu vlastite 25. godišnjice braka, ili 25. ili 50. godišnjice vjenčanja vaših roditelja. Neki će sindikati svojim zaposlenicima odobriti i slobodan dan za te posebne proslave, poznate kao srebrne i zlatne godišnjice u Njemačkoj.

Rođenje vlastitog djeteta

Ne treba ni govoriti da pored velikodušnog Elternzeita (roditeljskog dopusta) na koji oba roditelja imaju pravo u Njemačkoj možete imati i slobodan dan za rođenje svog djeteta. To se ne odnosi samo na ženu koja je rodila, već i na njenog partnera.

Ozljeda

Prema članku 616 njemačkog građanskog zakonika, poslodavac mora nastaviti isplaćivati plaću zaposleniku nakon ozljede koja ga spriječava da radi pod sljedeća dva uvjeta: ozljedu nije prouzročio sam zaposlenik i traje „ razmjerno beznačajno vrijeme “, iako u Njemačkoj to može značiti i do šest mjeseci.

Posjeta liječniku

Zaposlenici također imaju slobodan odmor tijekom radnog dana za liječničke i medicinske posjete. Za intenzivnije postupke koji traju više tog dijela dana – na primjer, radnik – zaposlenik može dobiti i do nekoliko slobodnih dana.

Briga o bolesnom članu obitelji

Ako se član obitelji pod vašom skrbi razboli i treba vašu njegu, imate pravo na 10 dana „Sonderurlaub“ i do šest mjeseci neplaćenog slobodnog vremena s posla.

Vjerski razlozi

Zaposlenici također mogu odvojiti vrijeme kako bi prisustvovali vjerskim obredima, poput pričesti ili potvrde djeteta , iako je to plaćeno, ovisi o poslodavcu. Također im je dopušteno napuštati posao tijekom dana kako bi se molili sve dok je to prethodno dogovoreno s poslodavcem.

Smrt

U slučaju da vam netko umre, imate pravo na plaćeni dan. Za uže članove obitelji to je obično dva dana. Naravno, ovo je najniži minimum koji je upisan u zakon, a mnogi će poslodavci napraviti iznimke na temelju pojedinačnog slučaja.

Ostale vrste dopusta

Njemačka također daje velik broj plaćenog dopusta za roditelje (Elternzeit), bolovanja, obrazovnog dopusta (Bildungsurlaub).

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Merkelova poziva na globalnu borbu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu protiv pandemije virusa …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)