Naime, iz Ureda za provjeru sigurnosti hrane u Weimaru tvrde kako imaju opravdan razlog za to.
Smatraju kako ono što se prodaje u restoranu brze hrane zapravo i nije pravi “Döner” pa se u budućnosti ne može zvati tim imenom, te se umjesto na roštilju mora peći u ravnoj pećnici.
Za njemački MDR, Ured je potvrdio kako su razmotrili istraživanja te zaključili kako prema “Njemačkoj knjizi o prehrambenim proizvodima” u kojoj je točno opisano što “Döner” mora sadržavati, on to ne sadrži.
Döner ili kebab mora sadržavati nasjeckano meso ovčetine ili govedine, začinjeno solju, jajima, začinima, uljem, bijelim lukom, mlijekom i jogurtom.
I tu počinje problem;. Kako tvrdi Ured, veletrgovci, gdje se naručuje meso, ne pridržavaju se pravila iz knjige, već dodaju pojačivače okusa, što rezultira samo jednim: To nije kebab.
Sad restorani koji prodaju kebab moraju promijeniti ime kebabu, te će se zvati Drehspieß./Fenix/
Poslovnidnevnik.ba