Home / Vijesti / BiH / U Bihaću je nekome kriza, nekome finansijski raj: Hiljade maraka zgrću od migranata!

U Bihaću je nekome kriza, nekome finansijski raj: Hiljade maraka zgrću od migranata!

Kazne od 9.000 KM vlasnik restorana platio odmah.

Inspektori Kantonalne inspekcijske uprave Unsko – Sanskog kantona su 11. septembra zapečatili restoran “Heman” u Đačkoj ulici u Bihaću u vlasništvu Fataha Hemana, državljanina Velike Britanije, arapskog porijekla.

Kazne odmah platio

Tada su mu ukupno, po raznim osnovama uručili kazne ukupne visine od 9.000 KM, a policija je Hemana privela zbog boravka 16 migranata u prostoru iznad restorana iako nije imao dozvolu za pružanje smještajnih usluga.

Heman je nakon 24 sata pušten na slobodu, objekat je nakon 8 dana odpečaćen i nastavio je sa radom samo što je sada prijavljen na bh. državljanina. Kazne koje su mu izrekli inspektori je platio odmah.

– Pomagao sam ljudima, nisu imali gdje – izjavio je Heman prilikom saslušanja u policiji.

Ovo je samo jedan od primjera u Unsko – Sanskom kantonu da nekome migrantska kriza predstavlja odličan izvor zarade.

– Nastavili smo pratiti rad restorana i on ne pod stalnim nadzorom – rečeno je za “Avaz” iz Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.

Postavlja se i pitanje kako je Heman dobio za vrlo kratko vrijeme dozvolu za rad?

Prema saznanjima iz dobro obaviještenih izvora Heman od 2015. godine živi i otvara, pokreće boznise u onim zemljama u kojima je fokus migrantske rute kretanja. Indikativno je da u vremenu kada je Bihać skoro postao grad staraca, kada svi odlaze glavom bez obzira i bez zadrške, Britanac, arapskog porijekla dolazi i otvara restoran orijentalne kuhinje. Za ovog Brotanca rade konobari, mladići iz Bihaća.

Iz svog luksuznog Poršea kojim često kruza gradom, gleda patnju Bišćana koji više nemaju snage da se bore s problemima krize.

Nedaleko od objekta ovog Britanca smješten je i objekat u kojem se nalaze “Ilma” market, rent a a car firma, i “Rio Mare” motel.

Krivična djela

Noćenje u ovom motelu košta 20 KM, i u posljednjih nekoliko mjeseci u njemu uredno spavaju migranti. Dok bh. državljanin mora ostaviti neki lični dokument na svakoj recepciji, migranti kojima niko ne može utvrditi identitet bez problema plate noćenje.

Mujo Koričić, komesar policije USK kaže da je za prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 168 krivičnih djela i 158 prekršaja. Međutim, “poduzetnike” poput Hemana to ne interesira.

Kupanje 5 KM

Na društvenoj mreži Facebook građani Bihaća svakodnevno objavljuju fotografije i primjere gdje pojedinci izdaju smještaj migrantima i od toga zarađuju veliki novac.

– Kupanje je 5 maraka – samo je jedan od komentara na takvu objavu.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)