Home / After Work / Šta se dešava s tijelima poslije smrti: Naučnici došli do nevjerovatnih podataka

Šta se dešava s tijelima poslije smrti: Naučnici došli do nevjerovatnih podataka

Otkrili smo da se ruke značajnije miču, tako da su one na početku bile spuštene niz tijelo, a na kraju su završile uz njega, prema gore, kaže Vilson.

Smrt je kraj svega, barem fizičkog – no čini se kako to baš i nije tako. Čini se da smrt ne donosi kraj kretanju tijela, i nije riječ o zombijima, već o običnim ljudima, tvrde australijski naučnici koji su u svojoj studiji došli do nevjerovatnog otkrića.

Studija je provedena na “farmi tijela” u Australiji, a cilj joj je bio utvrditi kako se tijela tačno raspadaju. Ono što su uočili je da trupla nisu posve ukočena i da se mogu pomicati čak i godinu dana nakon službenog proglašenja smrti, piše IFL Science.

Ekipa naučnika je proučavala time-lapse raspadajućih tijela, gledajući fotografije trupla uslikane svakih 30 minuta tijekom razdoblja od 17 mjeseci. Očekivali su da će vidjeti neke pomake na slikama u prvim danima nakon smrti, no svjedočili su pokretima punih godinu i po, a vjeruju kako su ti pokreti rezultat “isušivanja ligamenata”.

– Otkrili smo da se ruke značajnije miču, tako da su one na početku bile spuštene niz tijelo, a na kraju su završile uz njega, prema gore – rekla je autorica studije, Alison vilson.

Objašnjava kako svakodnevno učimo nove stvari o smrti, a iako svaka kultura i religija imaju svoje filozofije i jedinstvene ideje o toj temi, počinjemo učiti puno novih znanstvenih činjenica o njoj.

– Pokreti nakon smrti vezani su uz sam proces raspadanja, tijelo se na taj način mumificira – kaže Vilson./Dnevniavaz/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Turska hoće da dva miliona izbjeglica šalje na sjever Sirije

Ibrahin Kalin, portparol turskog predsjednika Režepa Tajipa Erdoana, izjavio je da Turska hoće da se …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)