Home / Vijesti / BiH / Bosnalijek povukao lijek s ranitidinom i na tržište pustio zamjenski lijek bez sporne supstance

Bosnalijek povukao lijek s ranitidinom i na tržište pustio zamjenski lijek bez sporne supstance

Bosnalijek generalno za većinu svojih sirovina ima alternativne dobavljače.

Farmaceutska kompanija Bosnalijek saopćila je da je kao društveno odgovorna kompanija, koja u svom poslovanju prije svega vodi računa o zdravlju pacijenata, izvršila preventivno povlačenje određenog broja serija gotovog lijeka sa tržišta koji u svom sastavu sadrže aktivnu supstancu ranitidin proizvođača Saraca Laboratories LTD čiji je CEP suspendovan od strane EDQM-a.

Kompanija je donijela ovakvu odluku iako Evropska agencija za lijekove (EMA) nije izdala nalog za povlačenje proizvoda sa tržišta ali je sve proizvođače lijekova obavijestila o saznanjima do kojih se došlo na nivou ove agencije i koracima koje je potrebno poduzeti u otklanjanju potencijalnog rizika.

Važno je napomenuti da je sporni proizvođač ranitidin supstance do 19.09.2019. bio nosilac certifikata CEP izdat od strane Evropskog direktorata za kvalitet lijekova kojim je bila potvrđena njegova usklađenost sa zahtjevima kvaliteta ovog krovnog tijela na nivou EU.

Bosnalijek generalno za većinu svojih sirovina ima alternativne dobavljače, a kako je riječ o izuzetno kvalitetnom i široko primjenjivom lijeku, nakon povlačenja spornih serija, kompanija je izvršila distribuciju lijeka sa drugim proizvođačem aktivne supstance, koji ne sadrži spornu materiju, a čime je omogućeno nesmetano snabdijevanje naših pacijenata ovim lijekom, te podvlačimo da su svi naši proizvodi koji su trenutno dostupni u apotekama potpuno sigurni za upotrebu, navodi se saopćenju iz Bosnalijeka./Oslobodjenje/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)