Home / Ličnosti / Istraga Stejt departmenta o mejlovima Klintonove

Istraga Stejt departmenta o mejlovima Klintonove

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa istražuje i-mejl poruke više desetina aktuelnih i bivših visokih zvaničnika Stejt departmenta koje su slali na privatni imejl nalog Hilari Klinton, u vrijeme kada je bila državna sekretarka SAD, saopštili su aktuelni i bivši zvaničnici Stejt departmenta.

Tako je ponovo oživjela tema, koja je zasjenila predsjedničke izbore 2016. godine.

Kako navode zvaničnici, istražitelji Stejt departmenta stupili su proteklih nedelja u kontakt sa oko 130 zvaničnika, među kojima su i oni koji su direktno odgovarali Klinton, kao i niži zvaničnici, čiji su imejlovi u nekom trenutku završili u njenom inboksu.

Prema pismima, u koje je uvid imao “Washington Post”, njih su istražitelji obavijestili da su imejlovi, koje su poslali prije nekoliko godina, retroaktivno klasifikovani i da sada predstavljaju “potencijalno kršenje bezbjednosti”.

Istražitelji Stejt departmenta stupili su u kontakt s bivšim zvaničnicima još prije oko 18 mjeseci, nakon što je Donald Tramp izabran za predsjednika na izborima, a potom su izgleda odustali od tih napora, ali su ih nastavili u avgustu, dodaju zvaničnici.

Zvaničnici Stejt departmenta rekli su da prate standardni protokol u istrazi, koja je počela poslednjih dana administracije bivšeg predsednika Baraka Obame i koja se privodi kraju.

“Ovo nema nikakve veze s tim ko je u Bijeloj kući”, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je tražio da ostane anoniman, dodajući da je bilo potrebno oko tri godine kako bi se pogledalo više miliona imejlova.

Zvanicnici Stejt departmenta negiraju da istraga ima bilo kakvu političku motivaciju i naglašavaju da su imejlove pregledale karijerne biroktrate, koje nisu znale imena onih koji su bili predmet istrage.

Međutim, bivši zvaničnik Biroa za poslove sa Bliskim istokom Džefri Feltman rekao je da bi volio da misli da je riječ o rutinskom poslu, ali da se dešava nešto čudno.

Feltman je, kako navodi “Washington Post”, početkom 2018. godine primio pismo, u kojem je obaviješten da je oko pet njegovih poruka sadržalo povjerljive informacije.

Onda je prije nekoliko nedjelja utvrđeno da je kriv za slanje više od 50 imejlova, u kojima su se nalazile poverljive informacije, dodaje “Washington post”.

Bivši američki zvaničnik, koji je upoznat sa istragom, rekao je da je to način da republikanci “održe živim pitanje imejlova Klintion”.

On tvrdi da je istraga način da se ocrni gomila ljudi iz Demokratske partije, koji se bave spoljnom politikom i da se oni obeshrabre, ili spriječe, da se vrate u službu vlade.

“Washington Post” navodi da izgleda da onima koji su predmet istrage ne prijeti krivično gonjenje, pošto je istraga FBI o slučaju imejlova Klinton zatvorena još prije izbora 2016. godine, ali ističe da mnogi strahuju da će ishod istrage naškoditi njihovoj reputaciji i zakomplikovati im mogućnost da se bave bezbjednosnim provjerama./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Raste broj oboljelih u Italiji, zatvorene škole i prodavnice

Broj oboljelih od novog virusa korona u Italiji porastao je četvorostruko i sada iznosi 17, …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)