Home / Vijesti / BiH / ANP otkrio manjkavosti na bh. granici: 32 mjesta pogodna za ilegalan ulazak

ANP otkrio manjkavosti na bh. granici: 32 mjesta pogodna za ilegalan ulazak

Identifikovana su 432 mjesta koja su pogodna za ilegalni prelazak državne granice, a u cilju njene efikasne kontrole potrebno je nabaviti termovizijske kamere, senzore i sličnu opremu.

Navedeno je to u Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP), u kojem se nabrajaju i ostali problemi kada je riječ o bh. granici te nedostaci u opremljenosti i kadrovskoj nepopunjenosti Granične policije (GP) BiH.

“Najvećim dijelom državna granica BiH je kopnena i riječna, i na njoj su identifikovana 432 mjesta koja su pogodna za ilegalni prelazak. Projekat zaprečavanja lokacija pogodnih za ilegalni prelazak kopnene granice između BiH i Hrvatske je okončan. U toku su aktivnosti na realizaciji projekta zaprečavanja ilegalnih puteva sa Srbijom”, piše u ovom dokumentu.

Ističe se da je nadgledanje mjesta pogodnih za ilegalni prelazak državne granice, kao i postavljenih zapreka na mjestima pogodnim za ilegalan prelazak vozilima svakodnevna aktivnost koja se sprovodi dnevnim rasporedom rada GP BiH.

“Prema bezbjednosnim procjenama, za kontrole se koriste i savremeni mobilni uređaji, kao i senzorska oprema koja se postavlja na prilazne puteve i staze prema mjestima mogućeg ilegalnog prelaska državne granice”, piše u ovom dokumentu.

U ANP-u nije izostavljen ni hronični, dugogodišnji problem kada je riječ o nedostatku policajaca u Graničnoj policiji BiH.

“Trenutno, GP-u nedostaje oko 500 policijskih službenika. Međutim, u toku je školovanje klase od 100 kadeta, a za još 100 je izvršena konkursna procedura”, ističe se u ANP-u.

Dodaje se da će GP BiH sprovoditi kontinuiranu obuku svih službenika GP BiH, posebno o međunarodnim propisima u oblasti zaštite granice, pitanju azila, viza i migracija.

“Sprovodiće se i obuke jedinica za podršku i kontrolu, analize rizika, iz oblasti zaštite ličnih i tajnih podataka uključujući računarske vještine i učenje stranih jezika”, ističe se u ANP-u.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, potvrđuje da im nedostaje brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema za nadzor granice.

Ističe da bi jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta GP BiH za nadzor granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka granice podrazumijevalo nabavku sofisticirane tehničke opreme za nadzor.

Tu, po njegovim riječima, spada oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uslovima, različite vrste senzorskih i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelazaka, scoutgard kamere, dronovi za praćenje granice, posebna vozila za praćenje i nadzor, mobilna oprema za direktan pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu i slično.

“Dodatno opremanje GP BiH podrazumijeva i opremu za graničnu kontrolu namijenjenu za detekciju ljudi u skrivenim prostorima ili tovarnim prostorima vozila, kao što su heart beet detektori, CO2 detektori, endoskopi i slično. Očekujemo isporuku specijalističke opreme donirane od Češke, a nedavno smo dobili donaciju zaštitne opreme od Njemačke”, rekao je Galić za “Nezavisne”.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Rusi pomrsili Slovencima planove za Mercator

Ljubljana se nadala da će nakon restrukturiranja Agrokora i formiranja Fortenove grupe uspjeti vratiti Mercator …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)