Home / Vijesti / BiH / ANP otkrio manjkavosti na bh. granici: 32 mjesta pogodna za ilegalan ulazak

ANP otkrio manjkavosti na bh. granici: 32 mjesta pogodna za ilegalan ulazak

Identifikovana su 432 mjesta koja su pogodna za ilegalni prelazak državne granice, a u cilju njene efikasne kontrole potrebno je nabaviti termovizijske kamere, senzore i sličnu opremu.

Navedeno je to u Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP), u kojem se nabrajaju i ostali problemi kada je riječ o bh. granici te nedostaci u opremljenosti i kadrovskoj nepopunjenosti Granične policije (GP) BiH.

“Najvećim dijelom državna granica BiH je kopnena i riječna, i na njoj su identifikovana 432 mjesta koja su pogodna za ilegalni prelazak. Projekat zaprečavanja lokacija pogodnih za ilegalni prelazak kopnene granice između BiH i Hrvatske je okončan. U toku su aktivnosti na realizaciji projekta zaprečavanja ilegalnih puteva sa Srbijom”, piše u ovom dokumentu.

Ističe se da je nadgledanje mjesta pogodnih za ilegalni prelazak državne granice, kao i postavljenih zapreka na mjestima pogodnim za ilegalan prelazak vozilima svakodnevna aktivnost koja se sprovodi dnevnim rasporedom rada GP BiH.

“Prema bezbjednosnim procjenama, za kontrole se koriste i savremeni mobilni uređaji, kao i senzorska oprema koja se postavlja na prilazne puteve i staze prema mjestima mogućeg ilegalnog prelaska državne granice”, piše u ovom dokumentu.

U ANP-u nije izostavljen ni hronični, dugogodišnji problem kada je riječ o nedostatku policajaca u Graničnoj policiji BiH.

“Trenutno, GP-u nedostaje oko 500 policijskih službenika. Međutim, u toku je školovanje klase od 100 kadeta, a za još 100 je izvršena konkursna procedura”, ističe se u ANP-u.

Dodaje se da će GP BiH sprovoditi kontinuiranu obuku svih službenika GP BiH, posebno o međunarodnim propisima u oblasti zaštite granice, pitanju azila, viza i migracija.

“Sprovodiće se i obuke jedinica za podršku i kontrolu, analize rizika, iz oblasti zaštite ličnih i tajnih podataka uključujući računarske vještine i učenje stranih jezika”, ističe se u ANP-u.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, potvrđuje da im nedostaje brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema za nadzor granice.

Ističe da bi jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta GP BiH za nadzor granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka granice podrazumijevalo nabavku sofisticirane tehničke opreme za nadzor.

Tu, po njegovim riječima, spada oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uslovima, različite vrste senzorskih i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelazaka, scoutgard kamere, dronovi za praćenje granice, posebna vozila za praćenje i nadzor, mobilna oprema za direktan pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu i slično.

“Dodatno opremanje GP BiH podrazumijeva i opremu za graničnu kontrolu namijenjenu za detekciju ljudi u skrivenim prostorima ili tovarnim prostorima vozila, kao što su heart beet detektori, CO2 detektori, endoskopi i slično. Očekujemo isporuku specijalističke opreme donirane od Češke, a nedavno smo dobili donaciju zaštitne opreme od Njemačke”, rekao je Galić za “Nezavisne”.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

OD 28. SVIBNJA: Flixbus ponovo započinje s radom u Njemačkoj, a ovo su higijenski uvjeti za vožnju

Autobusni prijevoznik Flixbus ponovo započinje s radom u Njemačkoj 28. svibnja. Kao što je münchenska …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)