Home / Vijesti / BiH / U teškoj saobraćajnoj nesreći poginuo BIH umjetnik Anis Smajić poznatiji kao Anik Dub.

U teškoj saobraćajnoj nesreći poginuo BIH umjetnik Anis Smajić poznatiji kao Anik Dub.

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se juče desila na Plitvičkim jezerima život je izgubio jedan od najcjenjenijih street art umjetnika u BiH Anis Smajić poznatiji kao Anik Dub.

Krajem 2012. godine pseudonimom Anik Dub stupa na street art scenu kroz graffite i taggove, a kasnije od pseudonima stvara brand. Anikova umjetnost, pogotovo 3D art, zainteresirala je javnost i medije pa je svrstan među pet najboljih street art umjetnika u zemlji, prenosi RTV USK.

Posebno je bio posvećen tehnikama airbrush i tattooart. Vječna inspiracija u radu Anika Duba bio je Bihać, rijeka Una i Bišćani. Još kao srednjoškolac grafitima je uljepšavao oronule bihaćke zidove, a njegovi murali krase bihaćku pasarelu, bivše vojno igralište, zidove brojnih zgrada u rodnom gradu.

Od 2011. godine izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji. Posebno je ostala upamćena njegova prošlogodišnja samostalna izložba u Gradskoj galeriji Bihać „Čujem misli kako plove“, te izložba karikatura „Lica sa ulica“ na kojoj je Anik okupio brojne sugrađane i prijatelje, poštovaoce njegove umjetnosti. Pažnju javnosti skrenuo je i kada je kada je prije dvije godine bihaćke ulice obilježio flasterima prikazujući bihaćku realnost i potrebu da one budu što prije sanirane.

Za kulturni doprinos Bihaću Aniku je prošle godine dodijeljeno priznanje Grada Japodski konjanik.

Anik će među svojim sugrađanima ostati upamćen kao vrstan umjetnik koji je iznimno volio svoj Bihać kojem je davao cijeloga sebe, Bišćane koje je ovjekovječio u svojim radovima, Unu kojoj se uvijek s radošću vraćao./N/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)