Home / Ličnosti / Tramp proglasio vanredno stanje u Kaliforniji

Tramp proglasio vanredno stanje u Kaliforniji

Predsjednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Kaliforniji nakon zemljotresa u ovoj američkoj saveznoj državi.

Zvaničnici Bijele kuće saopštili su da je Federalna agencija za krizne situacije (FEMA) proglašenjem vanrednog stanja dobila ovlaštenje da odredi i mobilizuje opremu i resurse neophodne za ublažavanje uticaja vanredne situacije.

“Hitne zaštitne mjere, ograničene na direktnu pomoć države, biće sprovedene uz finansiranje države u procentu od 75 odsto”, rekli su američki zvaničnici.

Proglašenje vanrednog stanja zatražio je tokom vikenda guverner Kalifornije Gavin Njusom, kako bi se obezbijedila direktna pomoć SAD.

“Uvjeren sam da će predsjednik postupiti u skladu sa državnom odredbom. Nismo saglasni u svemu, ali jesmo u području u kojem nema politike i neobično dobro smo sarađivali na hitnom odgovoru i oporavku, kao i na jačanju spremnosti za vanredne situacije”, izjavio je Njusom tokom proteklog vikenda.

Područje Sautlenda izbjeglo je štetu od zemljotresa jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali u pustinji Mohave, kao i od potresa dan kasnije u istom području, koji je bio jačine 7,1 stepen.

Međutim, u okruzima Kern i San Bernardino nanesena je značajna šteta zgradama i infrastrukturi, uključujući prekid snabdijevanja vodom i električnom energijom.

Vojna instalacija NAVS u okrugu Ventura proglašena je nepodobnom za rad, mada ključno osoblje u misiji ima pristup objektu, javio je NBC.

Seizmolozi tvrde da opasnost još nije prošla i da se tokom sedmice očekuje još manjih potresa.

Zvaničnici okruga Los Anđelesa preporučuju da se u slučaju zemljotresa stanovništvo pridržava nekoliko uputstava, uključujući to da kupuju svakodnevne namirnice, kao što su voda i gotova hrana, da razgovaraju sa članovima porodice o preciznom planu za vanredne situacije, provjere da li na telefonu imaju spisak kontakata za hitne slučajeve i da imaju rezervnu bateriju za telefon. /NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Fadil Novalić i Tijana Ajfon istovremeno na sudu BiH

Sinoć održano maratonsko ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu nazvanom “Fadil Novalić i …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)