Home / EU / Ništa od uvođenja cestarine u Njemačkoj

Ništa od uvođenja cestarine u Njemačkoj

Europski sud izjasnio se protiv uvođenja cestarine u Njemačkoj. Na zahtjev Austrije sud je ocijenio da je uvođenje cestarine u Njemačkoj, kako je bilo planirano, u suprotnosti s europskim zakonima protiv diskriminacije.

Evropski sud je presudio u utorak (18.6.) protiv uvođenja cestarine na njemačkim autocestama, jer bi teret toga pao isključivo na strance. Naime, vlasnicima vozila u Njemačkoj cijena cestarine bi bila nadoknađena smanjenjem poreza na automobile za isti iznos. To se, kako je obrazloženo, kosi s anti-diskriminacijskim zakonima EU-a, presudio je najviši sud Unije.

Time je sud u Luxembourgu dao za pravo Austriji koja je, uz podršku Nizozemske, zatražila da se preispita bi li eventualna odluka Njemačke o uvođenju cestarine bila u skladu s europskim sporazumima.

Do ovakve presude suda došlo je iako je početkom veljače državni odvjetnik Suda EU u svojoj ekspertizi naveo da ne sumnja u ispravnost odluke o uvođenju cestarine i da se, po njegovoj procjeni, stajalište Austrije da se druge građane EU-a time u Njemačkoj diskriminira, temelji na „nesporazumu”./DW/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Dodik: Poziv na raspad BiH, odgovor aktivacija prava na samoopredjeljenje

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je deklaracija SDA Bakira Izetbegovića poziv …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)