Home / EU / O kojoj vrsti morskog psa je riječ snimljenog kod Makarske?

O kojoj vrsti morskog psa je riječ snimljenog kod Makarske?

Morski pas koji je u nedelju snimljen u moru kod Makarske probudio je veliko interesovanje javnosti, ali i izazvao i podjele u svijetu okeanografa i stručnjaka za morski svijet.

Dok Alen Soldo, sa Odeljenja za studije mora na splitskom Univerzitetu i potpredsednik “IUCN Šark Spešalist Grup Mediterenian”, tvrdi da se radi o modrulju, Pero Ugarković, urednik Podvodni.hr, Branko Dragičević, naučni saradnik na Institutu za okeanografiju i ribarstvo, David Udovičić, stručni saradnik na Institutu za okeanografiju i ribarstvo i Frane Madiraca, istraživač pri Centru za marinsku i slatkovodnu biologiju Šarklab ADRIA, kažu da se radi o sasvim drugoj vrsti – psu kučku, odnosno vrsti mako, piše “Slobodna Dalmacija”.

“Smatramo da su najočitiji znakovi da se radi o morskom psu mako (Isurus oxyrinćus). Dorzalna peraja su zašiljena dok su kod modrulja ona zaobljena. Zatim, taman prije početka repnog peraja dolazi do proširenja kada se životinja gleda iz dorzo-ventralne perspektive”, kažu oni.

“Upoređivanjem slika možete primijetiti da je kod modrulja ovaj dio mnogo uži nego kod morskog psa mako. Vilica, takođe, odaje utisak veće zašiljenosti nego što je slučaj kod modrulja”, dodaju naučnici.

“Cijelo tijelo, takođe, izgleda jače i mišičavije nego kod modrulja. Nadalje odnos položaja dorzalnog i pektoralnog peraja, takođe, odgovara morskom psu vrste mako”, tvrde kolege koje su nedavno objavili rad o ovoj vrsti ajkula.

U njihovom radu je vidljivo da je prije 2014. ova vrsta posljednji put zabeležena 1972. godine u Jadranu.

Snimak su, takođe, proslijedili i kolegi iz Italije koji se, kažu, složio s njihovom tezom.

“Razgovarali smo sa stručnjakom Alesandrom de Madalenom iz Italije koji je potvrdio našu tezu da se radi o morskom psu kučku”, ističu sagovornici Slobodne Dalmacije.

U želucima ove vrste često su se nalazili ostaci brzo plivajućih riba kao što su tune, igluni, pa čak i najbrža morska životinja – iglan.

Najveća zabilježena brzina psa kučka, kažu sagovornici, iznosila je čak 74 kilometara na sat.

Oni narastu u prosjeku do oko 3,2 metra i teže između 60 i 135 kilograma, ali su zabilježeni i mnogo veći primjerci.

Tako je najduži izmjereni primjerak imao čak 4,45 metara.

Nedavno je u Italiji ajkula ove vrste snimljena kako u ustima drži velikog morskog goluba.

Oni su naglasili da sa svim većim životinjama treba paziti prilikom susreta, no fatalni napadi od strane morskih pasa su širom svijeta izuzetno rijetki./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Savjet ministara BiH o povećanom prilivu migranata

Savjet ministara u tehničkom mandatu razmatraće danas materijale Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)