Home / Ličnosti / Trump: Ako ne dođe do sporazuma s Meksikom, od ponedjeljka carine od 5 posto

Trump: Ako ne dođe do sporazuma s Meksikom, od ponedjeljka carine od 5 posto

Predsjednik SAD Donald Trump potvrdio je u srijedu da je postignut napredak u razgovorima s Meksikom o zaustavljanju priliva migranata u SAD, ali da će, ukoliko u nastavku ne dođe do sporazuma, u ponedjeljak početi naplata pet posto carine za meksičku robu.

– Rasprava o useljavanju, u Bijeloj kući, s predstavnicima Meksika završila je za danas. Napreduje se, ali ne i dovoljno – objavio je Trump na Twitteru.

Razgovori s Meksikom nastavit će se danas s razumijevanjem da, ukoliko ne dođe do sporazuma, carine od pet posto počinju u ponedjeljak s mjesečnim povećanjima prema rasporedu, dodao je.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard izjavio je da je sastanak bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko pokušava učiniti kako bi ih usporio.

– Razgovor je bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko radi ili predlaže Sjedinjenim Državama te na našu zabrinutost zbog situacije u Srednjoj Americi – rekao je Ebrard, prenosi Reuters.

Trump je ranije najavio povećanje carina od pet posto, uz daljnji rast do čak 25 posto tokom godine, na svu uvezenu robu iz Meksika kako bi tu državu pritisnuo da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice, javlja SEEbiz./Biznis.ba / FENA/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)