Home / After Work / Super brzi recept za savršene polpete od tikvica

Super brzi recept za savršene polpete od tikvica

One su idealna namirnica jer, osim što imaju malo kalorija, pružaju obilje vitamina i daju snagu, a pored toga, poboljšavaju rad mozga, smiruju živce i blagotvorno deluju na detoksikaciju cijelog organizma.

Zbog široke primjene u kulinarstvu, odličnog ukusa, malo kalorija i povoljnog uticaja na zdravlje, tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući niskoj kaloričnoj vrijednosti, 100 grama tikvica ima samo 11 kalorija. Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom toplih dana jer ga čak 93 odsto čini voda. Tikvice sadrže mnogo vitamina, minerala, visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena, dok kora ima velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, aktiviraju metabolizam ćelija, snadbjevaju ih dragocjenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica važne su i gorke materije, jer podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Njihovim čestim konzumiranjem poboljšava se rad mozga i koncentracija, one smiruju živce i jačaju ih, što pomaže organizmu da se lakše nosi sa stresom. Antioksidanti, vitamin C, beta karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.

Recept:

  • 3 velike tikvice
  • 10 dag glatkog brašna (može i crnog)
  • 1 prašak za pecivo (može i ne mora)
  • 1 žlica krušnih mrvica (prezla) – može i ne mora
  • 2 jaja
  • 2 češnja češnjaka – protisnutog
  • 4 dag ribanog parmezana
  • Začinske trave – prema želji (može svježi začini, može suhi)
  • Sol
  • Papar
  • Ulje – za prženje (prema želji suncokretovo, maslinovo, kokosovo, kikirikijevo)

Operite tikvice i naribajte ih krupno. Posolite ih i stavite u cijedilo pa pustite da odstoje 20-30 minuta. Nakon toga, dobro ih stisnite da izađe sva voda, posušite papirnatim ubrusom pa dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, parmezan, protisnuti češnjak, začinske trave, sol i papar.

Zagrijte ulje pa oblikujte polpete tako da žlicom grabite smjesu i stavljate ih u zagrijano ulje. Svaku polpetu oprezno preokrenite, svaku stranu pržite oko pola minute, minutu, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Temperatura ulja neka bude konstantna, ne preslaba, ne prejaka. Vadite polpete na papirnati ubrus kako bi uklonili višak ulja.

Polpete možete poslužiti i vruće i hladne.

Napomena: možete dodati i 1 naribanu mrkvu, malo naribanog sira gaude, elementalera, nekog tvrdog sira…, mozzarelle, žlicu mlijeka, vrhnja, jogurta, umjesto češnjaka staviti luk ili mladi luk i naravno začine prema želji – kurkumu, đumbir…/SuzyJR/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Savjet ministara BiH o povećanom prilivu migranata

Savjet ministara u tehničkom mandatu razmatraće danas materijale Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)