Home / Vijesti / BiH / Erdoan s Dodikom i Džaferovićem: Snažno podržavamo put BiH ka članstvu u NATO

Erdoan s Dodikom i Džaferovićem: Snažno podržavamo put BiH ka članstvu u NATO

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan kazao je nakon sastanaka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savez, napominjući da je stabilnost BiH izuzetno značajna za stabilnost cijele Evrope.

“Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i članstvo u NATO čemu Turska pruža veliku podršku”, rekao je Erdoan na konferenciji za medije.

Naglasio je i kako će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda “Turski tok” prolazio i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Istakao je da BiH predstavlja istinski mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velikog značaja za mir u čitavoj Evropi, a ne samo u tom regionu.

“Naši odnosi s BiH uvijek su prioritet. Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i razmotrili potrebne korake za unapređenje već odličnih odnosa koje imamo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napore za stabilnost BiH, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku cijelog društva”, kazao je Erdoan.

Dodao je kako je danas u Ankari potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu evra, napominjući da je već dao “potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine”.

“Autoput Sarajevo – Beograd će takođe doprinijeti razvoju cijele BiH. U tom kontekstu, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o pitanjima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da ulažu u BiH”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, uključujući i jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

“BiH zauzima posebno mjesto u našim srcima i zato ulažemo velike napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavićemo pružati svaku vid podrške i pomoći BiH”, kazao je Erdoan.

Podsjetimo, predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodikpotpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom borave u zvaničnoj posjeti Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari,uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoanom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Stanarine u nekim velikim njemačkim gradovima počele padati, München najskuplji

Stanarine za iznajmljene stanove u većim njemačkim gradovima su u posljednjem kvartalu prošle godine prestale …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)