Home / Vijesti / BiH / Lijekove protiv urinarnih infekcija povlace!

Lijekove protiv urinarnih infekcija povlace!

– Evropska medicinska agencija je odlučila da dozvole za stavljanje u promet lijekova koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu trebaju biti ukinute, kazali su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodaju da su od pomenutih lijekova koji se povlače sa tržišta EU, u BiH dostupni samo lijekovi koji sadrže pipemidinsku kiselinu, a riječ je o lijekovima koji se izdaju na recept, a koji se koriste u liječenju urinarnih infekcija.

“To su lijekovi Pipem,  Pipegal i Palin. U interesu javnog zdravlja, uzimajući u obzir najnovije, na naučnim dokazima zasnovane preporuke EMA I PRAC, ALMBiH će ukinuti dozvole za stavljanje u promet ovih lijekova”, navode u Agenciji.

Naglasili su da upotreba ostalih flurohinolona treba biti ograničena.

Pored toga, kako navode,  informacije o lijeku za zdravstvene radnike i informacije za pacijente će opisati onesposobljavajuća i potencijalno trajna neželjena dejstva i savjetovaće  pacijentima da prekinu terapiju sa fluorohinolonskim antibioticima na prvi znak neželjenih dejstava koji uključuju mišiće, tetive ili zglobove i nervni sistem./NN Bojana Živanić/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)