Home / Vijesti / Svijet / Prije dvije sedmice bili najavljeni napadi na Šri Lanki

Prije dvije sedmice bili najavljeni napadi na Šri Lanki

“Četvrtog aprila dobili smo informacije o mogućim napadima”, rekao je ministar zdravstva Šri Lanke Rađita Senaratne novinarima u ime vlade.

“Premijer države nije bio obaviješten o tome”, dodao je.

Otkrio je i da je 9. aprila šef tajne službe napisao pismo u kojem je naveo brojna imena članova terorističke organizacije.

Ministar odbrane kazao je za “BBC” da ne treba sada optuživati vladu i tajne službe zato što nisu spriječili napade. Hemasari Fernando izjavio je da informacije koje su dobili sugerisale su tek jedan ili dva moguća napada, a ovo što se dogodilo juče bilo je skroz neočekivano.

“Činimo sve da zaštitimo građane koji trebaju ostati mirni”, dodao je.

Broj poginulih preko noći je porastao jer je još ljudi umrlo u bolnicama od zadobijenih povreda, a pronađeno je još nekoliko tijela.

U ponedjeljak ujutro ukinut je policijski čas. Očekuje se da će škole i fakulteti ostati zatvoreni, ali je vlada najavila novi policijski čas koji će stupiti na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu.

Da bi ograničila kretanje, zemlja od 21 milion stanovnika proglasila je dva neradna dana, ali brojni zaposlenici ipak su u ponedjeljak išli na posao.

Dosad je u istrazi lociran kamion za koji se pretpostavlja da je prevozio bombaše i kuća gdje su boravili u predgrađu glavnoga grada Kolomba.

U nedjelju u noći blizu aerodroma otkrivena je i deaktivirana bomba kućne izrade u plastičnoj cijevi, rekao je portparol vazdušnih snaga.

Za višestruke eksplozije niko još nije preuzeo odgovornost.

Premijer Ranil Vikremesinge rekao je da će tražiti pomoć iz inostranstva kako bi se otkrilo da li su napadači povezani s međunarodnim terorizmom.

Eksplozije su se dogodile za vrijeme misa u hrišćanskim crkvama u Nogombu, Batikaloi i Kolombu i u tri luksuzna hotela u Kolombu.

Najmanje 35 stranaca poginulo je u eksplozijama, još 19 ostalo je u bolnicama.

U jučerašnjim napadima prema najnovijim podacima poginulo je 290 ljudi, a ranjeno je više od 500./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)