Home / Vijesti / BiH / Traži se zatvaranje migrantskih centara u USK
Sonya, 8, daughter of Afghan refugee Najibullah, carries food at the camp for refugees and migrants in the Belgrade suburb of Krnjaca, Serbia, January 16, 2018. Picture taken January 16, 2018 REUTERS/Djordje Kojadinovic

Traži se zatvaranje migrantskih centara u USK

Operativna grupa za migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu, koju čine predstavnici kantonalnih i lokalnih vlasti te nadležnih institucija za ovu problematiku, dala je rok od 30 dana Ministarstvu sigurnosti i Vijeću ministara BiH da rasformiraju prihvatne centre “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, u kojima su smješteni migranti.

Prema riječima Mustafe Ružnića, premijera USK, od ovih državnih institucija i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) traže da se hitno odredi lokacija van urbanog područja gdje bi se formirao jedinstveni prihvatni centar za sve strane državljane na području USK.

“Nema otvaranja novih prihvatnih centara i naš stav je da Unsko-sanski kanton ne može primiti više od 3.200 migranata, koliko ih, prema procjenama, trenutno boravi na ovim prostorima”, kazao je Ružnić.

Dodao je da od Ministarstva sigurnosti BiH zahtijevaju da zaduži sve policijske agencije u BiH da vrše pojačanu kontrolu prevoznih sredstava koja se kreću u pravcu USK da se tako kontroliše priliv migranata.

Također, od Službe za poslove sa strancima zatraženo je da preuzme sve migrante za koje ne postoji smještaj u prihvatnim centrima, te se upozorava na postojanje minskih polja u pograničnom pojasu, kuda se migranti najčešće kreću.

Građani USK su upozoreni da ne pružaju nelegalne usluge prevoza i smještaja stranim državljanima, a Kantonalna inspekcija je zadužena da nastavi s kontrolama nelegalnih iznajmljivača smještanih kapaciteta./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)