Home / Vijesti / BiH / Problem oko pomjeranja sata: Hrvati za ljetno, Slovenci za zimsko računanje vremena

Problem oko pomjeranja sata: Hrvati za ljetno, Slovenci za zimsko računanje vremena

ZAGREB, LJUBLJANA, BRISEL – Evropski parlament podržao je prijedlog direktive kojom se od 2021. na nivou Evropke unije ukida polugodišnje pomjeranja sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena. A taj odabir bi potencijalno doveo do haotične situacije.

Kazaljke na satu, ponovno ćemo i iduće sedmice pomjeranja unazad i opet prelazimo na ljetno računanje vremena. No ta praksa bi za dvije godine trebala otići u prošlost.

Evropska komisija odlučila je poslušati svoje stanovništvo koje se u anketama masovno izjasnilo protiv pomjeranja sata. Evroparlamentarci su podržali prijedlog Komisije, ali su glasali za odgodu promjena – od 2021. umjesto 2019.

“Zemlje članice trebaju obavijestiti Komisiju najkasnije do 1. aprila 2020. godine hoće li odabrati standardno vrijeme ili zimsko vrijeme. Zemlje članice mogu i dalje primjenjivati sezonsku izmjenu u 2021. u 1 sat zadnje subote u oktobru te zemlje”, navodi Pavel Svoboda, iz EPP.

Države članice imaće pravo odlučiti kojoj će zoni pripadati, a moguće je da u tom pogledu među komšijama neće biti sloge. Hrvatskom turizmu bi više odgovaralo ljetno računanje vremena, a slovenačkom zimsko.

Da bi takva situacija stvorila komplikacije u saobraćaju smatraju u slovenačkim željeznicama.

“Mi u slovenačkim željeznicama smo rekli da je za nas jedinstveno vrijeme najvažnije. U suprotnom bi se pojavili problemi pri planiranju međunarodnih putovanja. U putničkom saobraćaju bi moglo biti haotično jer bi putnici morali računati vremensku razliku”, kaže Matjaž Kranjc, iz Slovenačkih željeznica.

Odabir različitih vremenskih zona mogao bi izazvati haos, smatra i hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan.

“Neke firme će početi raditi u osam sati, negdje u nekom drugom dijelu vurope ista ta filijala će početi u 9 i to će bojim se izazvati jednu haotičnu situaciju. Voljela bi da se dogovorimo da ako ukidamo da smo svi u istoj zoni, da imamo ili ljetno ili zimsko vrijeme”, ističe Borzan.

Službenih odluka još nema, a iz Ministarstva saobraćaja Hrvatske poručuju:

“S obzirom da konsultacije o navedenom pitanju između država članica EU još uvijek traju (zasad još uvijek u obliku brojnih neformalnih kontakata izvan i u o okviru institucionalnog rada na pripremi nove Direktive), Republika Hrvatska kao niti većina država članica još nije zauzela službeni stav o pitanju opredjeljenja za ljetno ili zimsko računanje vremena”.

Kako se ne bi narušilo funkcionisanje zajedničkog tržišta evroparlamentarci traže da se zemlje članice i Komisija koordiniraju pri odabiru računanja vremena. U koliko ne bi išlo odluka o ukidanju pomjeranju sata bi se mogla pomjeriti za još godinu dana./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)