Home / Vijesti / BiH / Prvi slučaj morbila u Republici Srpskoj

Prvi slučaj morbila u Republici Srpskoj

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od početka ove godine prijavljen je i laboratorijski potvrđen jedan slučaj obolijevanja od malih boginja, saopšteno je iz ovog instituta.

Institut svakodnevno prati situaciju na području Republike Srpske i Federacije BiH, pogotovo nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila gdje je od početka godine prijavljeno 113 oboljelih.

Budući da je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubele i parotitisa /MRP/ posljednjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto, /u prošloj je iznosio 83,4 odsto, godinu ranije 83 odsto, a u 2016. godini 74 odsto/, iz Instituta naglašavaju da je neophodno intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti.

U vezi sa tim upućeni su dopisi domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj.

“Male boginje su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta Ističu da poštovanje kalendara imunizacije predstavlja proritet bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju, kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije.

U saopštenju se podsjeća da se MRP vakcina, prema programu obavezne vakcinacije u Republici Srpskoj, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina, odnosno pred upis u osnovnu školu.

“MRP vakcina je sigurna i efikasna i na području Republike Srpske je u upotrebi skoro četrdeset godina. Prvenstveno je potrebno da djeca dobijaju MRP vakcinu na vrijeme, a u slučaju kašnjenja, propuštene doze treba što prije nadoknaditi”, navode iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

TRUMP-Cijelo vrijeme se borim protiv zlobnih ljudi i duboke države

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da se sve vrijeme bori protiv “duboke države” koju, …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)