Home / Vijesti / BiH / Pacijenti u FBiH zabrinuti zbog nestašice citostatika

Pacijenti u FBiH zabrinuti zbog nestašice citostatika

S nestašicom citostatika i pratećih lijekova za lakše podnošenje hemoteraopija, onkološki pacijenti u BiH suočavaju se iz godine u godinu. S obzirom na to da im je zbog nemogućnosti da prime odgovarajuću terapiju ugrožen život njihova briga je i više nego opravdana.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine proveo je otvoreni postupak javne nabavke lijekova/citostatika u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Precizirana su 22 lijeka u okviru 22 LOT-a koja se nalaze na listi lijekova koji se finansiraju iz Fonda solidarnosti Federacije BiH.

Predmetni postupak javne nabavke okončan je zaključenjem ugovora za 6 lijekova (LOT-ovi 1, 2, 9, 15, 16 i 20) i poništenjem za 16 lijekova (LOT-ovi 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 21 i 22).

“LOT-ovi 3, 4, 5, 8, 11, 12, 13, 14, 18 i 21 su okončani poništenjem iz razloga što nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku. LOT-ovi 6, 7, 10, 17 i 19 su okončani poništenjem iz razloga što nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva, dok je LOT 22 okončan poništenjem iz dokazivih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke. Dakle, u ovom slučaju radi se o uobičajenoj i dobro poznatoj proceduri postupanja saglasno odredbama Zakona o javnim nabavkama i Uputstva o načinu objavljivanja obavještenja i dostavljanja izvještaja u postupcima javnih nabavki u informacionom sistemu ‘E nabavke'”, pojasnili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Trenutno je deficitarno 15 lijekova iz grupe citostatika od kojih je 10 lijekova (Vinkristin, Klorambucil, Melfalan, Tioguanin, Citarabin, Vinblastin, Prokarbazin, Bleomicin, Asparaginaza i Lomustin) deficitarno zbog nemogućnosti zavoda da realiziraju postojeće ugovore o nabavci i isporuci s ugovornim dobavljačima i vođenju novih postupaka javnih nabavki. Razlog je kašnjenje usvajanja budžeta Federacije i Finansijskog plana zavoda, zbog čega je zavod bio u potpunoj blokadi. U toku je novi postupak javne nabavke za predmetne lijekove.

“Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nema zaključene ugovore o nabavci i isporuci zdravstvenim ustanovama, s obzirom na to da, uglavnom zbog relativno niske cijene i malih potrebnih količina, dobavljači nisu iskazali interes za nabavku i isporuku navedenih lijekova, tako da se već duže vrijeme na raspisane javne nabavke za ove lijekove ne prijavljuju zainteresovani dobavljači”, pojasnili su.

Važno je naglasiti da osigurane osobe koje imaju saglasnost za liječenje lijekovima čija nabavka se finansira sredstvima federalnog fonda solidarnosti, u slučajevima defekture lijekova, koji im se trebaju ordinirati, iste mogu nabaviti vlastitim sredstvima, a Federalni zavod će im utrošena sredstva refundirati u cijelosti.

Iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja ističu da u skladu s pozitivnim zakonskim propisima poduzimaju sve radnje u okviru svoje nadležnosti kako bi osigurali kontinuitet u snabdijevanju zdravstvenih ustanova lijekovima čiju nabavku finansira./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)