Home / Vijesti / BiH / Iz Velike Kladuše traže da Oružane snage zaštite granice, u protivnom protesti

Iz Velike Kladuše traže da Oružane snage zaštite granice, u protivnom protesti

Opštinske vlasti Velike Kladuše traže hitno zatvaranje migrantskog prihvatnog centra “Miral” zbog, kako kažu, bezbjednosti građana. Opštinski krizni štab uputiće i zahtjeve ambasadama država iz kojih su stigli ilegalni migranti.

Njih pitaju – šta radite na identifikaciji svojih državljana? U Kladuši više ne znaju kako da se izbore sa najezdom migranata pa traže i angažman Oružanih snaga BiH na zaštiti granice. Ukoliko ne bude tako, najavljuju mogućnost novih protesta.

Zbog sve veće ugroženosti građana i njihove imovine na području Velike Kladuše, te konstantnog ignorisanja problema od institucija BiH, protesti građana Velike Kladuše su krajnja mjera koja će biti preduzeta ako se ne udovolji zahtjevima.

Migrantskom krizom bavio se i Ombudsman za ljudska prava BiH. Prognoze nisu optimistične jer se procjenjuje da bi ove godine u BiH moglo da uđe duplo više migranata nego prošle. Sudeći po tome, opet će se postavljati policijski punktovi, migranti će se raspršiti na sve strane pokušavajući da se domognu Bihaća, Cazina ili Kladuše odakle smatraju da im je najlakše preći na teritoriju EU.

“Pa će Unsko-sanski kanton blokirati ulazak na svoju teritoriju a poslije toga će kanotni u Hercegovini a imali smo takvu situaciju prošle godine, blokirati svoju teritoriju. Negdje oko Doboja će biti policija, i zamilite šta se dalje dešava. Ono što je ključna rečenica u svemu je: Upravljajmo krizom jer u suprotnom ona će upravljati nama”, kaže Ljubinko Mitrović, Ombudsman za ljudska prava BiH.

Od početka godine do kraja februara, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je oko 1.700  ilegalnih migranata. Više od 80 odsto su ekonomski migranti, a najviše ih dolazi iz Pakistana, Iraka, Alžira i Maroka. /NN/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)