Home / Vijesti / Svijet / SVIJET NA RUBU NUKLEARNOG RATA:Oborili su im dva aviona zarobili pilota.Bijela kuća u panici upozorava …

SVIJET NA RUBU NUKLEARNOG RATA:Oborili su im dva aviona zarobili pilota.Bijela kuća u panici upozorava …

Američki dužnosnik je usto rekao da je Islamabadu dao do znanja da “mora žurno i jasno djelovati protiv terorističkih skupina na svom teritoriju” te “smanjiti sadašnje napetosti tako što neće vojno djelovati”

Pakistan je objavio da je srušio dva indijska vojna aviona koji su se nalazili u njihovom prostoru u Kašmiru i da su uhitili jednog od pilota, piše BBC. 

Glasnogovornik pakistanske vojske general bojnik Asif Ghafoor izjavio je da je jedan od srušenih aviona pao na područje Pakistana, dok je drugi avion pao u Indiju.

U utorak je Indija izvršila napad na islamske militante u Pakistanu kao odmazdu za napad na indijske snage koje se nalaze u Kašmiru. Napetosti između dvije zemlje su na najvišim razinama otkad je izvršen napad bombaša samoubojice na indijski paravojni policijski konvoj u kojem je poginulo barem 40 ljudi.

BIJELA KUĆA UPOZORAVA

SAD su jučer pozvale Indiju i Pakistan, dvije nuklearne sile između kojih raste napetost, na “suzdržanost”, potičući Islamabad da djeluje protiv “terorističkih skupina” na svom teritoriju.

“Pozivamo Indiju i Pakistan da budu suzdržani i po svaku cijenu spriječe eskalaciju”, rekao je u priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo dodajući da je razgovarao s indijskim i s pakistanskim ministrom vanjskih poslova.

Američki dužnosnik je usto rekao da je Islamabadu dao do znanja da “mora žurno i jasno djelovati protiv terorističkih skupina na svom teritoriju” te “smanjiti sadašnje napetosti tako što neće vojno djelovati”.

“Usto sam pozvao dvoje ministara da im izravni dijalog bude prioritet i da ne posežu za novim vojnim aktivnostima”, rekao je Pompeo.

Indija ne želi eskalaciju s Pakistanom nakon udara koje je New Delhi izveo na pakistanskom teritoriju, rekla je u srijedu indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj koja boravi u posjetu Kini.

Bombardiranje Pakistana

Ocijenivši da je New Delhi u utorak bombardirao “ograničenu” metu, kamp za uvježbavanje islamističkog pokreta Jaish-e-Mohammad, Swaraj je rekla da “Indija ne želi eskalaciju” i da će “i dalje postupati odgovorno i suzdržano”.

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine, što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.

Napetost je porasla nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga, a za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammad (JeM) bazirana u Pakistanu, prenosi Hina.

SB/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)