Home / Ličnosti / TAJNE VOZA KOJIM JE KIM DŽONG UN OTPUTOVAO U VIJETNAM

TAJNE VOZA KOJIM JE KIM DŽONG UN OTPUTOVAO U VIJETNAM

Putovanje sjevernokorejskoga vođe Kim Džong Una u Vijetnam na sastanak na vrhu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom bilo je obavijeno velom tajne, sve dok u subotu uveče zeleni voz sa žutim horizontalnim prugama nije primijećen, dok je prelazio most koji se nalazi na granici Kine i Sjeverne Koreje.

I Kimovi otac i djed, njegovi prethodnici na čelu Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata, voljeli su putovanja vozom, ali donedavno niko nije znao kako će sjevernokorejski zvaničnik otputovati u Hanoj na drugi sastanak sa Trampom, sve dok voz nije protutnjao preko mosta.

Još se ne zna da li će Kim čitav put do Vijetnama preći željeznicom, jer su za to potrebna dva i po dana, ali moguće je da će u jednom trenutku putovanje nastaviti avionom. Bilo kako bilo, ako odluči da nastavi do odredišta vozom, biće to putovanje u velikom stilu. Pojedini mediji su prošle nedjelje spominjali da će Kim do granice sa Vijetnamom ići vozom, a da će potom putovanje nastaviti automobilom do Hanoja.

Njegov voz podsjeća na one kojima su se vozili njegov otac, Kim Džong Il i djed Kim Il Sung. Kompoziciju čini 21 vagon u kojima se nalaze konferencijske dvorane, trpezarije i spavaonice – sve u bijelim i bež tonovima. Neke vagone krase ružičaste kožne stolice, televizori, kao i prozori koje prekrivaju zavjese boje slonovače, pišu sjevernokorejski mediji.

Voz je satelitskim telefonskim vezama povezan sa ostatkom svijeta kako bi Kim stalno znao šta se u njegovoj zemlji događa i da bi mogao stalno da izdaje naredbe, izvijestila je državna televizija.

Južnokorejski list “JoongAng Ilbo” piše da se u jednom vagonu nalazi i vođino vozilo marke Mercedes Benz.

“Kimov privatni voz opremljen je luksuznim namještajem i može sigurno da stigne do Kine, s obzirom na kvalitetne kineske željezničke pruge”,kaže An Bjung-min, viši analitičar južnokorejskog vladinog Instituta za saobraćaj.

U kineskoj željezničkoj mreži voz može da dostigne brzinu od 80 km na čas, u poređenju sa maksimalnom brzinom od oko 45 km na čas u Sjevernoj Koreji, rekao je An.

Zaštitni znak porodice Kim

Krajem 2011. godine, Kimov otac Kim Džong Il umro je u vozu. Kompozicija u istoj zelenoj boji, izložena je u Kumsusan palati Sunca, izgrađenoj 1976. godine kada se koristila kao zvanična rezidencija Kim Il Sunga. Godine 1994., dok je u državi vladala velika glad, u palatu je uloženo 100 miliona dolara kako bi se preuredila u grobnicu Velikog vođe.

Tamo je u transparentnom kristalnom sarkofagu izloženo njegovo balsamovano tijelo. U gotovo identičnoj prostoriji u blizini izloženo je i tijelo njegovog sina Kim Džong Ila.

Sve do smrti 1994. godine, osnivač Sjeverne Koreje Kim Il Sung, Kimov djed, redovno je putovao u inostranstvo. Među njima je putovanje u Vijetnam 1958. godine, odakle je nastavio u Peking avionom, kao i putovanje u Istočnu Evropu 1984. preko SSSR-a.

U knjizi “Orijent Ekspres” iz 2002. godine, ruski zvaničnik Konstantin Pulikovski opisao je tronedjeljno putovanje Kim Džon Ila u Moskvu.

Ako je vjerovati knjizi, direktno iz Pariza vođi i njegovoj pratnji stiglo je nekoliko “gajbi” najfinijeg vina, ali i dovoljno živih jastoga za gozbu u vozu.

Nam Sung Vuk, bivši zvaničnik južnokorejske obavještajne službe smatra da je Kimova odluka o putovanju vozom na samit sa Trampom dio slike koju o sebi želi da pošalje u svijet, prenosi “Telegraf.rs”.

“Kim Džon Un odlučio se za svojevrsnu predstavu, s obzirom na to da je izabrao šezdesetsatno putovanje vozom. Naime, do Hanoja se avionom stiže za samo četiri sata”, rekao je Nam za Reuters.

“Nad sadržajem ovog samita već prevladava predstava”, smatra Nam.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)