Home / Kapital / Izvještaji / AMAZON LANI ZARADIO 11,2 MILIJARDI DOLARA POREZA NEĆE PLATITI NITI JEDNOG CENTA !!

AMAZON LANI ZARADIO 11,2 MILIJARDI DOLARA POREZA NEĆE PLATITI NITI JEDNOG CENTA !!

AMAZON već drugu godinu zaredom neće platiti ni centa poreza na dobit, pokazuje izvješće Instituta za oporezivanje i ekonomsku politiku (ITEP).

Zahvaljujući novom Zakonu o poreznim olakšicama i poslovima, porez na dobit koji bi Amazon trebao uplatiti u savezni proračun SAD-a iznosi 21 posto, što je smanjenje u odnosu na 35 posto, koliko je iznosio godinu ranije. No zahvaljujući poreznim olakšicama, Amazon neće platiti ništa unatoč tome što je prošle godine imao dobit od 11,2 milijarde dolara.

“Teško je točno znati kako to uspijevaju”, rekao je za Yahoo Finance Steve Wamhoff, direktor za saveznu poreznu politiku u ITEP-u. “U svojim javnim dokumentima ne otkrivaju poreznu strategiju. Dakle, nejasno je na koji točno način koriste porezne olakšice kako bi to postigli.”

Iako je Amazon možda iskoristio mogućnosti koje mu daje novi porezni zakon, ovo nije prva godina da ne mora platiti savezni porez. Naime, i 2017. su imali dobit od 5,6 milijardi dolara, no također nisu platili ništa.

Trump jedno priča, drugo radi

“Amazon plaća sve poreze koje je obvezan platiti u SAD-u, kao i u svakoj drugoj zemlji u kojoj poslujemo. Platili smo 2,6 milijardi dolara poreza na dobit i izvijestili o 3,4 milijarde dolara poreznog troška u posljednje tri godine”, navodi se u priopćenju Amazona koje prenosi Yahoo Finance.

Predsjednik Trump javno je kritizirao Amazon zbog neplaćanja poreza. Trump je obećao da će novi porezni zakon onemogućiti velike kompanije da izbjegavaju plaćanje poreza, no sada se pokazuje da se to nije dogodilo, kaže Wamhoff.

“Ovo je još jedna situacija u kojoj se retorika predsjednika Trumpa razlikuje od onoga što zaista radi”, kaže Wamhoff. “Istina je da je smanjio ili ukinuo neke korporativne poreze, ali ne sve što je najavio. No prihodi od poreza su u padu. Očito nije uspio potaknuti korporacije da plaćaju poreze”, dodao je Wamhoff.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)