Home / Vijesti / BiH / SKANDAL U FEDERALNOJ VLADI ;Ministri HDZ I SBB preglasali SDA,Premijer Novalić napustio sjednicu !!

SKANDAL U FEDERALNOJ VLADI ;Ministri HDZ I SBB preglasali SDA,Premijer Novalić napustio sjednicu !!

Ministri SDA su zatražili da se s dnevnog reda skine tačka koja određuje podjelu 18 miliona KM, odnosno da se o ovom prijedlogu ministri izjašnjavaju na sjednici na kojoj će biti prisutan i ovlašteni predlagač

Sjednica Vlade Federacije BiH, koja se održavala danas u Sarajevu, prekinuta je. Operator za obnovljive izvore energije, na čijem je čelu SBB-ov direktor Boriša Misirača, ponovo nije dostavio izvještaj, kojeg je dužan dostavljati Vladi FBiH. Izvještaj nije dostavljen ni za 2016, ni za 2017. godinu.

Na dnevnom redu današnje sjednice stavljen je Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o podsticanju proizvodnej električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasnije kogeneracije i određivanju naknade za podsticanje, čiji je predlagač federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Međutim, Džindić se na današnjoj sjednici nije pojavio. Ministri SDA su, s tim u vezi, zatražili da se s dnevnog reda skine tačka koja određuje podjelu 18 miliona KM, odnosno da se o ovom prijedlogu ministri izjašnjavaju na sjednici na kojoj će biti prisutan i ovlašteni predlagač. Tome su se usprotivili ministri iz SBB-a i HDZ-a BiH te su preglasali ministre SDA i ostavili ovu tačku dnevnog reda, nakon čega je premijer Fadil Novalić prekinuo sjednicu.

Činjenicu da Operator nije dostavljao izvještaje za prethodne godine su dužni bili ispraviti Vlada FBiH i FERK. Međutim, to nije urađeno. Dokumentaciju o radu ove institucije nisu na uvid mogli dobiti ni federalni revizori pa je iz Ureda za reviziju institucija FBiH 17. decembra 2018. godine premijeru FBiH dostavljen dopis kojim ga informiraju da je usvojen Zaključak o prekidu finansijske revizije Operatora.

Direktor Operatora Boriša Misirača sin je potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Jadranke Lokmić-Misirača, a na ovu je poziciju imenovan na prijedlog SBB-a.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)