Home / Vijesti / BiH / ZVIZDIĆ PORUČIO VRHU SNSD-a: “Bošnjaci ne moraju NIŠTA zato što nam to neko drugi kaže, BIĆU PREMIJER sve dok se ne usvoji program za NATO”

ZVIZDIĆ PORUČIO VRHU SNSD-a: “Bošnjaci ne moraju NIŠTA zato što nam to neko drugi kaže, BIĆU PREMIJER sve dok se ne usvoji program za NATO”

“Želim da budem vrlo slikovit, jasan i kratak. Obzirom da se to veže sa imenovanjem novog mandatara Vijeća ministara BiH, moj mandat kao predsjedavajućeg Vijeća ministara će prestati isti dan kada bude usvojen prvi godišnji nacionalni program i kada taj dokument pošaljemo u sjedište NATO-a u Brisel”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nalazi se u Minhenu gdje prisustvuje 55. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Govoreći o izjavi potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića da postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske za izvjesno vrijeme kaže “sada nećemo ni u Evropsku uniju”, ali se to neće desiti bar u neko dogledno vrijeme, Zvizdić je naveo:

“U mojim dosadašnjim kontaktima sa mojim kolegom Radmanovićem, moj utisak jeste da se radi o vrlo racionalnom, odgovornom i praktičnom političaru. Ja mislim da je to ustvari samo posljedica jedno ukupnog političkog trenda, njegove izjave prate takve trendove. Ne mislim da će Republika Srpska ikada odlučiti da odustane od evropskih integracija jer bi to zaista bila neka vrsta suicidnog poteza. Zbog toga ja stalno upućujem poruke i zahtjevam da odvojimo partikularne političke interese od važnih strateških ciljeva BiH”, naveo je Zvizdić.

Kako je kazao, Evropa i NATO integracije nemaju alternativu za Bosnu i Hercegovinu.

“To je jedini ispravan put koji donosi dugoročni mir, dugoročnu stabilnost i prosperitet za BiH. Zamolio bih da se prestane sa ucjenama. Ucjene neće proizvesti nikakav efekat na bilo koga u BiH. Nedavno sam pročitao negdje izjavu, čini mi se upravo nekoga ispred SNSD-a, u kojoj ta osoba kaže da Bošnjaci moraju poštovati RS, da Bošnjaci moraju ovo ili ono”, poručio je Zvizdić te nastavio:

“Želim da pošaljem vrlo jasnu poruku. Bošnjaci su politički odrastao narod kojem ne treba niko da govori koji su njegovi nacionalni interesi. Bošnjaci ništa ne moraju zato što nam to neko drugi nešto kaže. Mi ćemo raditi ono što je dobro i korisno za sve građane BiH, što je dobro i korisno za našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. I neka niko više ne koristi riječ ‘moraju’. Ono što se mora jeste da se mora prestati sa ucjenama takve vrste, sa takvim radikalnim porukama i stalnim dizanjem tenzija”, poručio je Zvizdić iz Minhena.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici po četvrti put je trebalo raspravljati o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa (ANP) čije bi usvajanje trebalo u konačnici dovesti do aktivacije Akcijskoj plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Međutim, na zahtjev srpskih ministara sa dnevnog reda sjednice skinuta je tačka Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period od 2018. do 2019. godine.

“Ne mogu do kraja da razumijem moje kolege u Vijeću ministara BiH koje su već četiri puta odbile da usvojimo prvi godišnji nacionalni plan. Ne mogu da razumijem ni one koji im šalju poruke da to niti smiju niti trebaju raditi jer imamo i zakonske i sve druge potrebne pretpostavke da usvojimo takav program. Želim da još jednom da podvučem, svaka zemlja koja je ušla u NATO savez je u naredne dvije do tri godine višestruko povećala strane investicije. Recimo u slučaju Bugarske, njihove strane investicije su sa 400 miliona eura otišle na četiri milijarde eura. To se isto događa Crnoj Gori, Makeodniji, dogodilo se i Albaniji… Nastavit ćemo kontinuirano raditi i razgovarati sa ministrima iz Saveza za promjene. Ja sam to već osobno radio, nastavit ću to raditi, pokušavajući da ih ubijedim u ispravnost i agrumentiranost mojih stavova”, kazao je Zvizdić.

Kako je kazao, cijeli slučaj se pretvorio u političko pitanje.

“Želim da budem vrlo slikovit, jasan i kratak. Obzirom da se to veže sa imenovanjem novog mandatara Vijeća ministara BiH, moj mandat kao predsjedavajućeg Vijeća ministara će prestati isti dan kada bude usvojen prvi godišnji nacionalni program i kada taj dokument pošaljemo u sjedište NATO-a u Brisel”.

Vi ne pristajete na to da se imenuje novi mandatar sve dok se ne usvoji ANP?

“Mi insistiramo da svi poštuju Ustav, važeće zakone, važeće odluke i važeću strategiju. A u svim tim dokumentima je vrlo jasno definisano kao pravna norma da BiH treba da nastavi sa svojima aktivnostima u vezi sa NATO integracijama. Ovdje ne govorimo o punom članstvu u NATO savezu. Govorimo o aktivaciji MAP-a koja nije vezana samo na odbrambeni segmet već za jačanje ukupnog sistema snage održivosti BiH. Ne uslovljavamo bilo kojim drugim aktivnostima osim da se poštuje važeći Ustav i zakoni”, kazao je Zvizdić za N1 iz Minhena gdje se se održava 55. Minhenska sigurnosne konferencija.

SB/PD

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)