Home / Ličnosti / MERKELOVA ODGOVORILA TRUMPU: “Svjetski poredak se raspada”

MERKELOVA ODGOVORILA TRUMPU: “Svjetski poredak se raspada”

Rijetko je u historiji bilo toliko mnogo neslaganja između SAD i Njemačke

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti.

Kako prenosi Hina, ona je kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Moramo se boriti za Evropu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami”, rekla je Merkelova na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.

Rijetko je u historiji bilo toliko mnogo neslaganja između SAD i Njemačke: trenutno se spore oko Irana, odbrambenog proračuna i gasovoda Sjeverni tok koji bi trebalo da dovede ruski gas u Njemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu saradnju nakon povlačenja SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući

Pariški klimatski sporazum i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015. godine.

“Ko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno”, poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan aplauz učesnika konferencije.

Njen dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trumpovu politiku “Amerika na prvom mjestu”.

 

(SB/NN/PD)

Komentari

komentari

Check Also

Savjet ministara BiH o povećanom prilivu migranata

Savjet ministara u tehničkom mandatu razmatraće danas materijale Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)