Home / Vijesti / BiH / BALKAN SE SPREMA ZA NOVI EGZODUS,NJEMAČKA TRAŽI RADNIKE:Nedostaje im 260 000 godišnje ,a najviše se traže …

BALKAN SE SPREMA ZA NOVI EGZODUS,NJEMAČKA TRAŽI RADNIKE:Nedostaje im 260 000 godišnje ,a najviše se traže …

Digitalizacija ipak, ne ukida onoliko radnih mjesta koliko se to mislilo, a mnogi poslovi nestaju, te se stoga otvaraju nov, vrlo zahtjevni

Sve to sa sobom donosi i veće doseljavanje u Njemačku iz Europske unije, ali i iz trećih zemalja.

To je zaključak najnovijeg istraživanja Fondacije ”Bertelsman” pod nazivom “Doseljavanje i digitalizacija”, piše Deutsche Welle.

Autori istraživanja prognoziraju da će se u budućnosti čak oko 80 posto dodane vrijednosti u prerađivačkoj industriji, kao i u sektoru usluga, ostvarivati na digitalnim temeljima.

Posebno masovna bi trebala da bude digitalizacija strojeva u prerađivačkoj industriji, strojevi kojima će ljudi u budućnosti samo uvjetno upravljati. Pri tome će kompanije biti primorane da osiguraju IT servis za te strojeve, i to po vrlo visokim cijenama.

Istovremeno, kompanije će morati znatno više ulagati u dodatno obrazovanje i obuku.

Autori ocjenjuju da njemačko tržište nije dovoljno pripremljeno za takav razvoj.

“Najveće usko grlo trenutno je nedostatak visokokvalificiranog kadra. Već sada je potražnja za visokoobrazovanim osobama daleko veća od ponude. Taj trend će nastaviti i idućih godina”, navodi se.

U globalu, potreba za radnom snagom u Njemačkoj će se u razdoblju od 2017. do 2035. smanjiti za gotovo 1,13 miliona. I to je umjereni pad, ocjenjuju autori istraživanja i istovremeno naglašavaju da će se povećati potražnja za stručnjacima i specijalistima.

(SB / DW/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)