Home / Najave / TRUMP U PISMU ZAPRIJETIO KOSOVU,”ukoliko ne ukinete takse BiH i Srbiji slijedi ….

TRUMP U PISMU ZAPRIJETIO KOSOVU,”ukoliko ne ukinete takse BiH i Srbiji slijedi ….

Trojica visokih kosovskih zvaničnika, predsjednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik parlamenta Kadri Veselji primili su oštro pismo SAD, sa zahtjevom za ukidanje takse na proizvode iz BiH I Srbije, prenosi RTS pozivajući se na prištinske medije.

Pismo su potpisala trojica visokih američkih zvaničnika Bijele kuće, State departmenta i Ministarstva odbrane.

U pismu se poziva na poštovanje žrtvovanja američke države i američkih vojnika za Kosovo.

Lideri u Prištini su upozoreni da će, ako ne ukinu taksu, uslijediti šire „sankcije“.

Mediji navode da imaju potvrdu američke ambasade u Prištini da je pismo poslato, a evo kako ono izgleda.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je ranije ponovio da neće povući odluku o taksi na bh. i srpske proizvode, sve dok ne budu regulisani odnosi Beograda i Prištine, bez obzira na međunarodne pritiske.

Vašington je počeo sa primjenom mjera protiv odluke kosovske vlade da ne suspenduje takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH, a prištinska Koha ditore upozorava da bi te mjere mogle biti i pojačane ukoliko vlada u Prištini nastavi da insistira na tome da neće da ukine takse. Koha ditore ocjenjuje da će to biti najvidljivije u procesu transformacije kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

U tom kontekstu, list podsjeća da premijeru  Ramušu Haradinaju nije odobrena američka viza kako bi prisustvao Nacionalnom molitvenom doručku, kao i da je američki general otkazao posjetu Prištini.  U međuvemenu, napominje se u tekstu, Haradinaj insistira da će takse biti ukinute kada “Srbija prizna nezavisnost Kosova”.  Ambasada SAD u Prištini potvrdila je juče da je komandant Nacionalne garde Ajove, general-major Timoti Or, otkazao posjetu Kosovu zbog, kako kažu u ambasadi, taksi koje su za proizvode iz BiH i Srbije nametnule prištinske insitucije.

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)