Home / Vijesti / BiH / Bračni par iz BiH primao socijalnu pomoć u Švajcarskoj . Kupili su tri kuće u BiH !!

Bračni par iz BiH primao socijalnu pomoć u Švajcarskoj . Kupili su tri kuće u BiH !!

KAKO javlja švicarski portal Zentraloplus, bračni par iz Bosne i Hercegovine osuđen je zbog prevare u Švicarskoj.

Oni su naime, godinama primali socijalnu pomoć u toj zemlji, a od nje su u BiH kupili tri kuće.

Primali socijalnu pomoć pet godina

Socijalnu pomoć su primali pet godina, od 2008. do 2013. Ukupno su primili gotovo 140.000 franaka, odnosno više od 910.000 kuna. Oni nisu dali točne podatke o imovini koju posjeduju pa su stoga primali veći iznos socijalne pomoći.

Optuženi su da su 2003. i 2006. godine kupili tri kuće u BiH u ukupnoj vrijednosti od 60.000 švicarskih franaka, odnosno oko 390.000 kuna. Osim toga, žena iz bračnog para trebala je naslijediti imovinu od pokojne majke. Ipak, bračni par ništa od imovine nije prijavio u Švicarskoj, a sve kako bi dobili veću socijalnu pomoć.

Otkrio ih posjet inspektora

Otkriveni su kada ih je u Švicarskoj posjetio inspektor za socijalnu pomoć. Nije ih bilo doma kada ih je posjetio inspektor, ali je doma bio njihov sin. On je inspektoru rekao kako su njegovi roditelji u BiH već nekoliko tjedana te kako tamo imaju kuću. Pokazao im je i fotografiju roditelja u BiH.

62-godišnji muškarac iz bračnog para koji je nekada u BiH radio kao građevinski radnik, ali i kao šumar privremeno je radio i u jednoj tvrtki u Luzernu.

On je 2014. rekao kako ni on ni njegova supruga nisu izašli iz Švicarske od 1992. godine te kako nisu bili u BiH onda kada ih je tražio inspektor. Tvrdio je i da u BiH ne posjeduju nekretnine.

Kontradiktorne izjave

Ipak, njegove izjave su bile kontradiktorne, pa je tako kada su mu istražitelji pokazali ugovor koji je u BiH skupio za fasadne radove na kući, rekao kako kuća nije njegova, nego kako ju je naslijedio od majke, iako u zemljišnim knjigama nije prenesena na njega.

Poslije je tvrdio kako je njegova izjava pogrešno prevedena te kako je kuća pripadala ujaku njegove majke, a ugovor o fasadiranju je potpisao “samo tako”.

Njegova žena je pak tvrdila da je njezin suprug bio pijan te da je ugovor samo stavljen u njegov džep. Tek kasnije, suočen s dokazima, priznao je kako su u BiH putovali barem jednom godišnje.

Prebacio kuće na sinove

Na koncu je optuženi priznao i kako je nakon što ga je policija prvi put ispitala otputovao u BiH i nekretnine prebacio na dvojicu svojih sinova.

To je napravio 2014. godine, a kada su ga na kraju te godine ispitali u švicarskom tužiteljstvu, on im je predočio potvrdu nadležnog Općinskog suda iz BiH koji mu je izdao potvrdu da nema nikakve imovine.

Tužitelji u Švicarskoj nisu odustajali 

Ipak, vlasti u Švicarskoj nisu odustajale te su preko švicarske ambasade u Beču saznale da je optuženi vlasnik parcele zemlje u BiH te kako je to i bio dok je primao socijalnu pomoć u Švicarskoj.

Na koncu je optuženi rekao kako je kupio tri kuće u BiH i to 2003. i 2006. godine te kako su sve bile upisane na njegovo ime. Ipak tvrdio je kako ih je kupio sinovima te kako su sinovi financirali kupnju. Dodao je i kako sinovi nisu mogli otputovati u BiH te kako je jedan sin digao kredit u iznosu od 25.000 franaka, dok je drugi financirao kupnju od dodatnog novca koji dobiva od osiguranja za invaliditet.

Kada je upitan zašto je kuće prepisao na svoje sinove tek nakon razgovora sa švicarskim istražiteljima, rekao je kako je tek tada shvatio da kuće nisu na njegovo ime.

“Sve sam plaćao novcem svojih sinova, ništa svojim novcem. Nisam shvatio da kuće nisu na moje ime”, rekao je.

Dokazano da je bračni par kupio kuće

Dokazano je kako je bračni par kupio kuće te kako su to krili od socijalnih službi. Ipak, sud je odlučio kako su kupnje mogli financirati sinovi. Jedan sin je digao kredit na 25.000 franaka, a drugi je s računa podigao 26.000 franaka. Zajam i podizanje novca poklapaju se s kupnjama dvaju kuća.

Ipak, prema sudu, vlasnik ne bi trebao biti vlasnik samo na papiru nego se i njegovo upravljanje nekretninom mora poklapati s vlasništvom. Kako piše Zentralplus tijekom pretrage je pronađen račun za štednjak za kuću u BiH, a sud je sumnjao i u izjave optuženoga.

“Ako su sve nekretnine uistinu financirali sinovi, ne bi bilo razloga da se socijalnoj službi i policiji i odbije pristup zemljišnim knjigama”, zaključio je sud.

Supružnici proglašeni krivima

Propisana novčana kazna za ta djela je 22.500 franaka, ali je umanjena. Kazneni sud u Luzernu proglasio je supružnike krivima za nekoliko prijevara.

62-godišnjak je osuđen na kaznu od 8.400 franaka, a 58-godišnjakinja na 6.000 franaka kazne. Oboje su dobili i uvjetnu kaznu od dvije godine.

Osuđeni su uložili žalbu.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)