Home / Ličnosti / Aleksis Cipras i Zoran Zaev nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Aleksis Cipras i Zoran Zaev nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva nominirali su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir lideri triju grupa u Evropskom parlamentu – socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene evropske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je u subotu javila da su Udo Bullman, lider socijaldemokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, lider Zelenih Ska Keller te lider Ujedinjene evropske ljevice-Nordijske zelene ljevice (GUE-NGL) Gabbi Zimmer u zajedničkom saopćenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu potonje zemlje “okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana”.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. juna prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Bullmann, Keller i Zimmer naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratificirao 11. januara ove godine a grčki 25. januara, model za “mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

cipras-zaev-mostar-1

Troje lidera europarlamentarnih grupa naglasili su da su Cipras i Zaev imali političku hrabrost insistirati na sporazumu uprkos protivljenju nacionalista u obje zemlje.

Bullmann, Keller i Zimmer kazali su da iz tih razloga “podupiru prijedlog Nobelovke Wided Bouchamaoui da se Ciprasa i Zaeva nominira za Nobelovu nagradu za mir za 2019.”.

Predstavljajući nominaciju u Skoplju 18. decembra, Bouchamaoui je rekla da je Prespanski sporazum model za rješavanje problema u budućnosti i da će njegova ratifikacija “poslati snažnu poruku da je dijalog moguć”.

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi evropski političari dati podršku nominaciji Ciprasa i Zaeva.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

TRUMP-Cijelo vrijeme se borim protiv zlobnih ljudi i duboke države

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da se sve vrijeme bori protiv “duboke države” koju, …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)