Home / Vijesti / BiH / Ako se Predstavnički dom ne formira, i ubrzo nakon formiranja ne održi hitnu sjednicu – penzioneri će ostati bez februarskih penzija

Ako se Predstavnički dom ne formira, i ubrzo nakon formiranja ne održi hitnu sjednicu – penzioneri će ostati bez februarskih penzija

Novalić, u ovom slučaju, nije jedini krivac. Osim za lažnu nadu datu u predizbornom obećanju poslanom na više od 300.000 adresa. „Kvar“ je puno „dublje u sistemu“

„Nakon usvajanja novog Zakona više nikada ne morate strahovati da će Vaša pošteno zarađena i zaslužena penzija kasniti, jer Fond sada prelazi na Budžet Federacije BiH i penzije će se isplaćivati direktno iz Budžeta, što do sada nije bio slučaj“, obećao je još uvijek aktuelni premijer Fadil Novalić penzionerima u predizbornoj poslanici-pismu koje je uputio na adrese 300.000 penzionera u jeku kampanje za Opće izbore 2018. gdje im je izložio šta su on i njegova Vlada za njih uradili, i šta planiraju da urade.

Markice s pisama se nisu još ni osušile kako treba, a Fadil tek nekoliko mjeseci kasnije, na kraju sto godina dugog januara 2019., penzionere koji su očekivali povećanja penzija, obavještava da mogu početi strahovati da će njihova pošteno zarađena i zaslužena penzija (ipak) kasniti.

„Neusvajanje Financijskog plana Fonda PIO od strane Doma naroda FBiH bi moglo dovesti u pitanje isplatu svih penzija u Federaciji BiH, a samim tim i onemogućiti obećano povećanje najnižih penzija za 3,2 posto“, kazao je Novalić i ovaj put, za razliku od lukavih i slatkorječivih obećanja iz predizbornog pisamceta penzionerima, bio januarski hladan i iskren.

Novalić, u ovom slučaju, nije jedini krivac. Osim za lažnu nadu datu u predizbornom obećanju poslanom na više od 300.000 adresa. „Kvar“ je puno „dublje u sistemu“, a političke igre velikih ponovo se prebijaju preko leđa malih, što nažalost i nije novost na ovim prostorima.

„Mi smo populacija koja je izgradila ovu zemlju, bili smo branitelji i sve što ima u FBiH smo mi stvorili“, kazaće čelnik krovnog penzionerskog udruženja u FBiH Redžo Mehić u jednoj od izjava za medije, a vlasti po ko zna koji put pokazati koliko im je do te populacije stalo. To što od prosječne penzije ni Bear Grylls ne bi mogao preživjeti, posebna je tema.

Penzioneri su ponovo i iznova najveća kolateralna šteta političkih igara, ili tek aljkavosti onih kojima se ne žuri da počnu raditi ono za šta ih plaćamo.

Ovaj put zapelo je oko formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH koji treba da potvrdi ono što je Predstavnički dom izglasao još na sjednici 9. januara – budžet za 2019. godinu i finansijski plan Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prevedeno na narodni jezik – ako se Predstavnički dom ne formira, i ubrzo nakon formiranja ne održi hitnu sjednicu – penzioneri će ostati bez februarskih penzija! Ali ne samo oni – Bez primanja bi ostali i korisnici invalidnina kao i svi drugi budžetski korisnici.

S obzirom da se do sada u bezbroj slučajeva, pa čak i kad su u pitanju bili životi beba bez JMBG-a, pokazalo kako su pojmovi „ubrzo“ i „hitno“ nepoznanica za bh. političare, teško je biti optimista. Posebno što je u momentu pisanja ovog teksta iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) stigao haber kako kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH na ovjeru nisu dostavile još skupštine Kantona 10 i Srednjobosanskog kantona.

Januar ove godine jeste jedan od dužih nego ikada, ali bez obzira što se čini da će ovogodišnji imati minimum 60 dana, 31. januar do kada bi se ovo pitanje trebalo riješiti je ipak sve bliži, a nade penzionera da će kao najredovniji platiše prvi stati u red da izmire dugovanja za „režije“ i da će „preteći“ za koji slatkiš unucima – sve manje. Za razliku od penzija, poskupljenja su konstanta.

U FBiH trenutno ima 416.500 penzionera, što je oko 20 odsto ukupne populacije stanovništva. Na njih dolazi manje od 500.000 radnika, i dok bi normalan omjer trebao biti tri radnika na jednog penzionera, u FBiH za jednog penzionera – strogo matematički – radi 1,14 radnika. Skoro jedan na jedan.

Možda ne bi bilo loše, kada je već takav omjer i kada se već svi „gađaju“ nikako ili teško izvodivim idejama, u proceduru uputiti prijedlog da se svakom od ovih radnika koji imaju (ne)sreću da u ovoj zemlji rade, direktno dodijeli po jedan penzioner na brigu i da se penzije skroz ukinu? Pa da se zna imenom i prezimenom ko je za koga odgovoran, da se vlade koje naporno rade za dobrobit svih nas u teškim uslovima i skučenim kancelarijama do kojih dolaze „gurajući se po četvorica u taksiju“, ne moraju još i tim pitanjima zamarati.

A dok ovaj prijedlog ne dođe na dnevni red – penzioneri će (ipak) morati strahovati da će njihova pošteno zarađena i zaslužena penzija kasniti…/AlmirPanjeta/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)