Home / Vijesti / BiH / Vozači u BiH tokom 2018. dali 620,7 miliona KM za gradnju puteva i autoputeva

Vozači u BiH tokom 2018. dali 620,7 miliona KM za gradnju puteva i autoputeva

UIO je u toku prošle godine prikupila i prihode po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 499,8 miliona KM, a koju plaćaju naftni uvoznici

Vozači u Bosni i Hercegovini dnevno plate oko 1,7 miliona konvertibilnih maraka državi od kupljenog goriva na benzinskim pumpama.
To proizilazi iz podatka Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojoj je za Srpskainfo rečeno da je prošle godine prikupljeno ukupno 620,7 miliona maraka po osnovu putarina na naftu i naftne derivate. To je za 238 miliona konvertibilnih maraka više nego u godini prije, jer je od februara prošle godine povećana putarina za 0,15 KM po litri derivata za autoputeve.

Kupovinom goriva na tržištu BiH vozači plaćaju dvije putarine. Jedna je za igradnju puteva, a druga je za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva. Obje iznose 0,40 KM.

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od putarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene putarine u iznosu od 620,7 miliona KM, prvi dio je putarina za izgradnju puteva i taj dio je iznosio 234,8 miliona KM. Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO (Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19 i Brčko distrikt 3,55 odsto).

Drugi dio je putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva, i rapoređena je po posebnim koeficijentima, na način da je Federaciji BiH pripalo 59, Republici Srpskoj 39 i Brčko distriktu dva odsto. Federaciji je raspoređeno 188,5 miliona KM, Republici Srpskoj 124,6 miliona KM i Brčko distriktu 6,4 miliona KM. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava.

Osim toga, UIO je u toku prošle godine prikupila i prihode po osnovu akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 499,8 miliona KM, a koju plaćaju naftni uvoznici. Ovi prihodi su raspoređeni korisnicima sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)