Home / Ličnosti / Ivančić o Krstičeviću: U njegovoj brigadi se pozdravljalo ustaškim pozdravom

Ivančić o Krstičeviću: U njegovoj brigadi se pozdravljalo ustaškim pozdravom

U POVODU hajke koju je na vukovarske srednjoškolce srpske nacionalnosti pokrenuo gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zbog toga što njih nekoliko nije ustalo na izvođenje hrvatske himne na lokalnoj nogometnoj utakmici, poznati novinar Viktor Ivančić objavio je tekst pod naslovom “Zašto ustajati na himnu?” na portalu Tacno.net.

Naročito je zanimljiv kraj teksta, u kojemu se Ivančić prisjeća svojih iskustava u hrvatskoj vojsci u koju je početkom 1994. godine prisilno mobiliziran, iako je bio glavni urednik Feral Tribunea. Odnosno, baš zato, s obzirom na to da je Ivančić bio jedini glavni urednik nekog medija u Hrvatskoj koji je mobiliziran u vojsku. “Za dom spremni” kao dio vojne obuke

“U svojoj bogatoj vojnoj karijeri imao sam i drastičnijih iskustava. Nakon prisilnog novačenja u jednu gardijsku brigadu u siječnju 1994. mehanika preživljavanja izgledala je tako da bi voditelj obuke ispred postrojene jedinice uzviknuo “Za dom“, da bi tridesetak momaka uglas odvratilo sa “Spremni“. Pa tako petnaestak puta dnevno. Pa tako trideset dana zaredom… Budući da sam na komandu odgovarao šutnjom (što je voditelj obuke mudro ignorirao), te da poslije kraćeg vremena na licima suboraca nisam primjećivao ni najmanje tragove nelagode, padala mi je na pamet ona stara latinska: Repetitio mater studiorum est. U prijevodu: Ponavljanje je majka sranja. Zapovjednik brigade u kojoj je prakticiran i „zadomaški“ segment vojne obuke, uzgred budi rečeno, danas je ministar obrane Republike Hrvatske”, piše Ivančić u svojem tekstu “Zašto ustajati na himnu?”.

Ivančić je i prije znao u svojim tekstovima spominjati da je doživio to da se na obuci u Četvrtoj gardijskoj brigadi početkom 1994. pozdravljalo ustaškim pozdravom. Na to svakako vrijedi podsjetiti s obzirom na to da je zapovjednik te brigade bio trenutni ministar obrane RH Damir Krstičević, ujedno i potpredsjednik vlade premijera Andreja Plenkovića.

Tuđman naredio da se Ivančić mobilizira jer mu je Feral išao na živce

Plenković se pak neki dan jadao medijima kako je na svoja leđa preuzeo veliki teret rješavanja problema podivljale mržnje u hrvatskom društvu, pa se postavlja pitanja kako se u sve to uklapa njegov ministar obrane koji je vodio brigadu u kojoj je ustaški pozdrav “Za dom spremni” bio kao “Dobar dan”.

Podsjetimo, Ivančić je mobiliziran jer se vlasti Franje Tuđmana nije sviđalo ono što Feral Tribune objavljuje. No nakon međunarodnog pritiska i blamaže za Hrvatsku koju je njegova sumnjiva mobilizacija izazvala, ipak nije završio na ratištu.

U svakom slučaju, proveo je nekoliko dana na vojnoj obuci u vojarni, kao dio Četvrte gardijske brigade kojom je zapovijedao Damir Krstičević, te podsjeća da se u Krstičevićevoj brigadi pozdravljalo ustaškim pozdravom.

 

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)