Home / Ličnosti / NOVINAR SPIEGELA KOJI JE GODINAMA IZMIŠLJAO VIJESTI BIT ĆE OPTUŽEN

NOVINAR SPIEGELA KOJI JE GODINAMA IZMIŠLJAO VIJESTI BIT ĆE OPTUŽEN

NJEMAČKI novinar Claas Relotius, kojeg ugledni njemački tjednik iz Hamburga Der Spiegel za koji je pisao, optužio za lažiranje novinarskih priča, mogao bi  biti optužen i za pronevjeru, piše BBC.

Tražio novac od čitatelja za siročad iz Sirije?

Iz Der Spiegela su obavijestili kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv Relotiusa jer je navodno tražio donacije od čitatelja za sirijsku siročad koje su išle na njegov privatni račun. Iz ovog tjednika kažu kako su primili poruke čitatelja u kojima se tvrdi da je putem privatne email adrese tražio donacije za pomoć siročadi iz Sirije koja se nalazi u Turskoj, a da je novac trebao biti poslan na njegov privatni račun.

No ostaje nejasno kako su mu čitatelji odgovorili, odnosno koliko je novca skupio te gdje je novac završio. Der Spiegel skuplja dokaze koje će podnijeti tužiteljima.

Poziv za donacije bio je povezan s člankom koji je pisao o dvoje djece – bratu i sestri iz Sirije koji žive na ulicama u Turskoj, a za koje Der Spiegel utvrdio da je dijelom lažan.

Turski fotograf koji je pratio Relotiusa tijekom rada na priči izjavio je kako je Relotius izmislio neke dijelove o dječakovom životu, a posumnjao je i da sestra uopće postoji.

Izmislio, fabricirao ili uljepšao citate u najmanje 14 tekstova

Podsjetimo, Der Spiegel je objavio da je 33-godišnji novinar priznao da je izmislio, fabricirao ili uljepšao citate u barem 14 tekstova. Povjerenstvo sada proučava njegov rad pa bi i drugi mediji koji su objavili njegove tekstove također mogli biti pogođeni.

Optuženi novinar dobitnik više strukovnih nagrada

Skandalozno otkriće šokiralo je medijski svijet, tim više jer je Relotius dobio više nagrada za svoje istraživačko novinarstvo, uključujući CNN-ovu nagradu za novinara godine iz 2014. Posljednju nagradu dobio je prošlog mjeseca – njemački Reporterpreis, također za novinara godine.

Američki ambasador u Njemačkoj optužio Der Spiegel za pristranost

Osim posljednje optužbe za pronevjeru, oko cijelog slučaja oglasio se i američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell koji je pisao Der Spiegelovom uredniku tražeći neovisnu istragu i optužujući novinu za institucionalizirane predrasude prema SAD-u.

Naime, Der Spiegel je kao i mnoge druge novine pisao kritičke tekstove o predsjedniku Donaldu Trumpu. Jedan od tekstova spomenutog Relotiusa bavio se pitanjem granice između SAD-a i Meksika. Istraga koju je proveo Der Spiegel otkrila je kako je novinar izmislio informaciju o tome da je vidio rukom napisan znak u gradu Minnesoti na kojem piše: “Držite Meksikance podalje“. Lažne informacije pojavile su se u još jednom Reloutiusovom tekstu o američkom vojnom zatvoru u Guantanamu te o američkom sportašu i aktivistu Colinu Kaepernicku.

“Ovo je možda najgora novinarska kriza u Der Spiegelu”

U Der Spiegelu su ove događaje opisali kao vrlo nisku točku u njihovoj 70 godina dugoj povijesti izlaženja.

“Ovo je možda najgora novinarska kriza u Der Spiegelu”, objavili su urednici časopisa.

Relotius koji je dobio otkaz, rekao je za novine kako žali zbog svojih postupaka te da je duboko posramljen, no rekao je i kako su ostalih 60-ak tekstova u potpunosti točni. Relotius još nije komentirao posljednje optužbe o pronevjeri.

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)