Home / Kompanije i Tenderi / Hrvatska-“Zatvaramo posao zbog novog Zakona o doprinosima”

Hrvatska-“Zatvaramo posao zbog novog Zakona o doprinosima”

POČETKOM sljedeće godine na snagu stupaju izmjene Zakona o porezu na dohodak prema kojima se direktorima tvrtki propisuje minimalna plaća čiji trošak ukupno iznosi oko šest tisuća kuna, što je za mnoge mikro poduzetnike trošak koji neće moći podnijeti pa će biti prisiljeni zatvoriti tvrtku.

Više neće biti prijave na “minimalac” ili na pola radnog vremena jer će direktori morati uplatiti propisani iznos doprinosa, a ministar financija Zdravko Marić svojedobno im je cinično poručio – ako nemaju za isplatu kompletne plaće, neka plate samo doprinose.

Prema okvirnim izračunima, ako je netko do sada bio prijavljen na pola radnog vremena ili na minimalac, prelaskom na novi “direktorski” minimalac s ukupnim troškom od oko 6000 kuna, troškovi rastu za oko 24.000 kuna godišnje.

“Radimo pola radnog vremena, ali doprinose moramo platiti u punom iznosu”

Među poduzetnicima koje će nova pravila “izbrisati” je i bračni par Marić, koji u Slavonskom Brodu ima kafić u sklopu gradske kuglane. Helena i Robert Marić prijavljeni su na pola radnog vremena jer tako zaista i rade – kafić radi samo kada se kugla.

“Moj suprug je već 28 godina poduzetnik u državi koja od sitnih, ali redovnih uplata u proračun u konačnici i živi. Ugostiteljstvo je u ovom dijelu svijeta zadnja grana za preživljavanje, ipak, on se ne da i uz moju pomoć, a i sada već i pomoć djece, pliva sve ove godine.

Nakon zatvaranja restorana, ostao nam je kafić u sklopu gradske kuglane koji vodimo već osmu godinu. Kuglači dolaze od 15 sati na treninge te i mi na posao dolazimo svaki dan od 16 sati. Zbog toga smo oboje prijavljeni na pola radnog vremena jer tako i radimo (ja još radim pola radnog vremena u jednom poduzeću kao knjigovođa, a suprugu je to jedino). Promet je mizeran jer osim kuglača, gotovo nitko ne dolazi u taj dio grada tako da nas povremeno od čiste propasti spašava pokoji sportski događaj. Od lipnja do rujna je ‘mrtva’ kuglačka sezona, a dvorana u sklopu koje se nalazi naš kafić je u srpnju zatvorena. Znači da uz jako slab promet koji imamo, tih mjeseci nemamo nikakav. U to vrijeme nas četvero odlazimo u ‘nadnicu’ na turističku sezonu i tako preživljavamo.

Za svaku isplatu plaće ja podignem minus, uplatim kao pozajmicu, onda pustimo plaće pa vratim dio minusa od neta i tako već godinama. Od 1.1.2019. i podizanja osnovice me hvata jeza jer će to značiti naš potpuni kraj. Koliko sam pratila, nemamo šanse da suprug isplaćuje pola poduzetničke plaće iako je on stvarno prijavljen na pola radnog vremena (a ne ‘lopovski’ kako nas država naziva)”, kaže Helena.

U Hrvatskoj ima oko 100 tisuća mikro poduzetnika – koliko će ih prestati s radom?

Kafić u sklopu kuglane, kako kaže Robert, održavali su na životu prije svega zbog ljubavi prema kuglanju. Oba supružnika su u tome, a posebno su ponosni na sina Svena koji je državni prvak u kuglanju i reprezentativac Hrvatske u tom sportu.

“E sad, zašto se mi tako patimo umjesto da stavimo ključ u bravu? Kuglanje je naša strast i razlog zbog kojeg smo se prije 9 godina vratili iz Zagreba i otvorili u našem rodnom gradu prvo restoran (koji nije uspio), a potom kafić. Ja kuglam u lokalnom prvoligaškom klubu, supruga je rekreativka kuglačica, a naš ponos je naš sin Sven Marić, koji je od osme godine života državni prvak u kuglanju u gotovo svim kategorijama i reprezentativac Hrvatske u tom sportu. Smatramo da je vrijedno patnje i truda naše preživljavanje s obzirom na blagodat koju dobivamo time”, kaže Robert.

U Hrvatskoj ima oko 100 tisuća mikro poduzeća i tek će statistike za sljedeću godinu pokazati koliko će ih biti ugašeno. Mnogi razmišljaju o prelasku u paušalni obrt, koji je trenutno povoljniji, no pitanje je hoće li i njega u bliskoj budućnosti “zakačiti” neka nova “reforma”.

 

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)