Home / Ličnosti / Trumpova politika najviše naštetila Njemačkoj-Merkel je na braniku

Trumpova politika najviše naštetila Njemačkoj-Merkel je na braniku

Kada sa svih strana dolaze negativni trendovi teško se oduprijeti.Naravno da postoje ljudi kojima je  to više od samo pukog posla nego je pitanje odbrane nacionalnog interesa, ekonomije i prosperiteta svojih gradjana .Ovako bi ukratko opisali probleme Angele Merkel.

Velika žena i još veća političarka sigurno jedna od onih koje su obilježile period nakon milenijuma i spajanja dvije Njemačke.

Angela Merkel -jul 2010

Velikim koracima Njemačka je gazila naprijed i uz pomoć svoje kancelarke su se rješavale prepreke na tom putu.Nakon spajanja su bili problemi koje je trebalo riješiti unutra ,velika ekonomska podjeljenost je već prevazidjena iako postoje razlike i danas ali su sve manje.

Prije Angele Merkel Njemačka je imala samo predsjednike vlade ali nije imala predsjednicu vlade ona je prva to postala i opravdala je poziciju hiljadu puta jer je u odredjenim momentima bila na raskrsnicama i svaki put je odabrala dobro za svoju zemlju.Nakon pada Berlinskog zida 1990 postaje članom novonastale stranke Demokratski pokret koji se ujedinjuje sa Krsćanskom demokratskom unijom sa zapada zemlje i  u decembru je izabrana za zastupnicu u Njemačkom Bundestagu .Nakon toga je postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla.

Zahvaljujući svom mentoru Kohlu je postala ministrica okoliša,zaštite prirode i sigurnosti nuklearnih reaktora.

Nakon poraza Helmuta Kohla 1998 i tek nakon afere sa donacijama stranci za koju su optuzivali Kohla .

Merkel postaje sekretar stranke i predsjednica (Prva žena predsjednica u istoriji te stranke) stranke CDU   u aprilu 2000 godine .Krajem jula 2005 koalicija CDU I CSU je imenovala Angelu Merkel za svoga kandidata za Kancelarku Njemačke.Nakon izbora na mjesto kancelara prvi put u istoriji Njemačke dolazi žena Angela Merkel !

Svi hvale  kancelarku Angelu osim američkog predsjednika Trumpa koji je nakon inauguracije odmah krenuo u ofenzivu i ostvarenje plana “America First”.

Taj plan je u stvari protekcionistička politka Washingtona , koja je Njemačku do sada koštala 200 milijardi .

Zbog svoje izvozne orijentacije i aktivnosti njemačkih tvrtki u inozemstvu, njemačko gospodarstvo jako ovisi o globalnom gospodarstvu. No, navodno najvažniji njemački “saveznik”,  Sjedinjene Američke Države, uzrokuju štetu njemačkom gospodarstvu i politika “America First” znači da se Nijemci moraju prilagoditi američkoj viziji budućeg savezništva.

Proteklih mjeseci je sve više primjetan jaz između Njemačke i Sjedinjenih Država, ali razlog tome nisu “ideološka neslaganja” između Donalda Trumpa i kancelarke Angele Merkel o brojnim pitanjima. Kao i uvijek, razlog je novac.

Čini se da Njemačka tone u recesiju i završava “ekonomsko čudo” o kojem se govorilo nakon financijske i krize eurozone. Osim rekordnih poreznih opterećenja i velikih povećanja vojne potrošnje, čini se da Berlin uopće nema strategiju za suzbijanje ekonomske krize. Ali to je tako zato što se nitko u Berlinu nitko ne usudi suprotstaviti u Washingtonu, piše Marc Meier za njemački Contra Magazin.

Još uvijek nema reakcije i pravog odgovora iz Berlina na Trumpove napade.

 

Piše:Terzić Almir

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)