Home / Vijesti / BiH / Pročitajte kako se Dodik Trumpu zahvalio na lijepim željama za Dan Državnosti BiH

Pročitajte kako se Dodik Trumpu zahvalio na lijepim željama za Dan Državnosti BiH

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i članovima Predsjedništva Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću

“Uvaženi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime američkog naroda, izražavam iskrene i najbolje želje vama i građanima Bosne i Hercegovine povodom proslave Dana državnosti 25. novembra. Sjedinjene Države su posvećene čvrstom prijateljstvu i partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i podršci njenom suverenetitetu i teritorijalnom integritetu. Nastavićemo davati podršku apsiracijama vaše zemlje ka euroatlanskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Sjedinjene Države ostaju opredijeljene da rade sa novim vlastima, kada budu formirane, na nastavku provođenja reformi koje su neophodne za napredovanje Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu”, napisao je Trump.
Na kraju pisma, predsjednik SAD navodi da se pridružuje građanima Bosne i Hercegovine u njihovom obilježavanju Dana državnosti i da se raduje jačanju odnosa dviju država u godinama koje dolaze.

No, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je nakon primitka pisma daa će odgovoriti Trupu i objasniti mu zbog čega smatraa da 25. nvembar nije Dan državnosti BiH

Danas je putem Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BIH na adrese medija poslano pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu.

Sadržaj pisma prenosimo u nastavku:

„Vaša Ekscelencijo,

Dobio sam Vaše pismo povodom, kako ste naveli, praznika, 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vas obavijestim da Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao enitet i ja lično ovaj dan ne doživlјavamo Danom državnosti, niti je taj dan regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživlјavaju praznikom.

Toj konfuziji umnogome je, nažalost, doprinijela stara američka administracija, oglušujući se po tom pitanju, na stav Republike Srpske i srpskog naroda, bez koga se u BiH ne mogu donositi nikakve odluke, pa ni proglašavati i nametati državni praznici.

Vaša Ekscelencijo, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vam prenesem moje namjere na građenju iskrenih i uspješnih odnosa sa SAD-om, lišenih bilo kakvih spekulacija. Cijenim Vas i Vašu politiku koja ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalјa i to što podržavate doktrine patriotizma u cijelom svijetu. Takođe želim da Vam prenesem da se zalažem za što skorije pristupanje BiH Evropskoj uniji, i da nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena, jer se ja i Republika Srpska zalažemo za vojnu neutralnost. Kao što znate, NATO se duboko miješao u rat u BiH i bombardovao Srbe u Republici Srpskoj.

Poštovana Ekscelencijo, obradovao sam se Vašoj pobjedi, pratim Vaše stavove i potpuno sam uvjeren da će pod Vašim vodstvom Amerika biti još moćnija i prosperitetnija zemlјa.

Prenosim Vam moje iskreno uvažavanje“.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH

 

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Merkel u Aušvicu: Osjećam stid zbog zločina koje su počinili Nijemci

Njemačka kancelarka Angela Markel rekla je u nekadašnjem njemačkom nacističkom logoru Aušvic-Birkenau na jugu Poljske …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)