Home / Vijesti / BiH / Kvote za biogasne elektrane iskorak u zaštiti okoliša i nova prilika za poljoprivrednike

Kvote za biogasne elektrane iskorak u zaštiti okoliša i nova prilika za poljoprivrednike

(Sarajevo,  novembar 2018) Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela izmjene Akcionog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, kojim je osigurano subvencioniranje proizvodnje električne energije iz postrojenja koja koriste biogas, iz USAID projekta Investiranja u sektor energije (EIA), USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i GIZ projekta Poticanje obnovljivih Izvora energije u BiH (ProRE), pozdravili su nove mjere Vlade.

Otpad poljoprivrednog porijekla predstavlja jedan od velikih izazova u Bosni i Hercegovini. Tu spada đubre odnosno prostirka iz farmskih objekata za držanje životinja, te animalni otpad nastao tokom klanja i prerade mesa. Odlaganje takvih materija predstavlja veliki problem, te rizik za zajednicu. Elektrane na biogas mogu biti rješenje jer pretvaraju taj otpad u električnu, toplotnu energiju i đubrivo. Subvencionirana kupovina električne energije iz elektrana na biogas daje poljoprivrednicima i prehrambenoj industriji podsticaj da pravilno rukuje i odlaže otpad, čime štiti vodu, tlo i vazduh od zagađenja“, poručeno je iz USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II).

USAID EIA i njemački GIZ ProRE naglasili su koristi za energetski sektor. “Izmjene Akcionog plana FBiH omogućit će izgradnju postrojenja na biogas ukupnog kapaciteta od 1.200 kW i stabilnu godišnju proizvodnju od 9.600 MWh. Poljoprivrednim kompanijama i firmama iz prehrambene industrije će se kupovinom električne energije iz postrojenja na biogas osigurati oko 77 miliona KM dodatnog prihoda u periodu od 12 godina. Garantovani prihodi od prodaje električne energije pomoći će firmama tokom tržišnih fluktuacija, čime će se sačuvati već postojeća radna mjesta i stvoriti uslovi za nova. Na taj način će lokalne zajednice i firme imati direktne koristi prelaskom na čistiji i održiviji energetski miks u Bosni i Hercegovini“.

 

USAID EIA, USAID/Sweden FARMA II i GIZ ProRE/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)