Home / Najave / Večeras na Mars slijeće sonda InSight, čeka je “sedam minuta užasa”

Večeras na Mars slijeće sonda InSight, čeka je “sedam minuta užasa”

VEČERAS bi na Mars trebala sletjeti sonda InSight, javlja BBC. NASA-ina sonda punog naziva “Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, odnosno Mars InSight, trebala bi sletjeti na odabranu ravnicu Elysium Planitia na sjevernoj polutci Marsa.

Sonda InSight opremljena je nizom instrumenata kojima će moći kopati i istraživati tlo Marsa. Senzore će moći zabiti i do 5 metara u dubinu Crvenog planeta. Tako će moći istražiti sastav tla, geodetsku aktivnost, mjeriti temperaturu i slično.

Sedam minuta užasa

Sonda bi večeras u 20.53 (19:53 GMT) trebala poslati signal i potvrditi uspješno spuštanje na udaljeni planet.

Kao i kod prijašnjih misija, sondu InSight čeka “sedam minuta užasa”. U tom razdoblju sonda treba usporiti s velikih brzina na prosječnu brzinu hodanja te se naposljetku lagano i nježno spustiti na površinu Marsa. Tijekom “sedam minuta užasa” mnogo toga može poći po krivu.

Ne znamo je li Mars spreman

“Mnogi su pokušali, većini to nije uspjelo. Vjerojatnost da ćemo uspjeti je 50 %“, rekao je čelnik NASA-e Thomas Zurbuchen.

“Dali smo sve od sebe. Poduzeli smo sve potrebne mjere, sve čega smo se mogli sjetiti da ulazak sonde u atmosferu i spuštanje na planet prođu bez problema. No Mars je podosta nestašan planet. Mi smo spremni, sonda je spremna, ali ne znamo je li Mars spreman”, rekao je Tom Hoffman, voditelj projekta InSight.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)