Home / Vijesti / BiH / SDP, DF, NS i SBB traže izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

SDP, DF, NS i SBB traže izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

U Sarajevu će sutra biti održana konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a sudeći prema najavama, najviši entitetski zakonodavni organ odmah bi mogao dobiti i rukovodstvo.

Nakon što su predsjednici SDP-a, DF-a i Naše stranke, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović dogovorili zajednički nastup na svim nivoima, klubovi ove tri stranke će pokušati dogovoriti imena rukovodstva Zastupničkog doma FBiH.

Zastupnik DF-a Samer Rešidat potvrdio je da će blok lijevih stranaka, zajedno sa SBB-om, na sutrašnjoj sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva Doma. Kako je najavio, sutra će biti predloženo da SDP, DF, NS i SBB predlože zastupnike koji će voditi sjednice.

“DF nije opterećen niti ćemo tražiti da nas član bude u rukovodstvu doma. Nije važno koja će stranka, važno je da napravimo dogovor. Cilj je da to bude neko iz ove četiri stranke”, rekao je Rešidat.

Kao najvjerovatnija opcija pominje se zastupnik SDP-a Elvir Karajbić.

“Postoji ta opcija, međutim, još je rano. Sutra ćemo to dogovarati prije i tokom sjednice. Naravno, moramo voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti. Uglavnom, sve je još na stolu, pa ćemo vidjeti”, kazao je Karajbić.

Podsjećamo, konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su također verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u oktobru održani Opći izbori čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Predstavničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez, sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)